Trump: ”Vi kommer inte alls överens med Ryssland”

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump upprepade efter onsdagens möte med Nato-chefen Jens Stoltenberg att alla Nato-medlemmar måste betala sin ”rättmätiga andel” av försvarsalliansens kostnader. Men USA:s president intygade samtidigt att hans bild av Nato har förändrats och att det är ett ”bålverk som värnar internationell fred och säkerhet”.

Enligt Stoltenberg var mötet med Trump ”utmärkt och produktivt”. Stoltenberg välkomnade också USA:s åtaganden för Europas säkerhet.

På presskonferensen efter mötet passade Trump också på att kalla Syriens president ”slaktare”. Han sade att han ”vill tro” att Ryssland inte på förhand kände till den förmodade nervgasattacken mot Khan Sheikhun i Syrien.

Syrienkriget
NATOS: generalsekreterare Jens Stoltenberg och Donald Trump. Foto: TT

Han försvarade även USA:s agerande efter kemattacken förra veckan, då man skickade 59 robotmisiler mot en syrisk militärbas.

Trump underströk även sin goda relation till Kinas president, men att relationen till Ryssland däremot, inte är lika god.

– Vi kommer inte alls överens med Ryssland. Vi befinner oss nog i ett ”all time low” när det kommer till relationer, sa Trump.

– Vi får se hur relationen till Putin blir.

Han medgav dock att USA:s utrikesminister Tillersons möte med sin ryske motsvarighet gick bättre än väntat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet