Trump vill återinföra skendränkning

Uppdaterad
Publicerad

Nattens debatt mellan de republikanska kandidaterna till presidentposten präglades av skarpa attacker och en av frågorna som diskutterades var om skendränkning ska återinföras som tortyrmetod.

På tisdag är det primärval i New Hampshire och på natten mot söndagen samlades republikanernas kandidater i en debatt. En sak som debatterades var om skendränkning ska återföras som en tortyrmetod. Skendränkning klassas av FN som tortyr. Metoden går ut på att man simulerar en dränkning.

Ted Cruz vill inte återinföra metoden i någon större utsträckning men kallar heller inte metoden för tortyr. Cruz förde ett resonemang kring Amerikas säkerhet och om landet skulle utsättas för en terrorattack så är det överbefälhavarens uppgift att använda olika förhörsmetoder för landets säkerhet.

USA-val 2016

– Jag instämmer med senator McCaine om en lagstiftning som förhindrar underbefäl att använda det. Men när det handlar om landets säkerhet så kan ni lita på att jag skulle använda tortyr för att landet skulle förbli säkert.

Donald Trump förde ett resonemang kring att det finns betydligt värre tortyrmetoder. Blir Trump vald kommer han återinföra skendränkning och andra tortyrmetoder som är betydligt värre.

– I Mellanöstern hugger man huvuden av kristna. Människor hugger huvuden av varandra. Jag skulle införa skendränkning och mycket värre saker än så.

Marco Rubio vill inte att de personer som USA hållit fångna på Guantanamo ska släppas fria. Istället ska Guantanamo fyllas med dem som utgör ett hot mot landets säkerhet.

– Problemet är att vi inte förhör någon alls just nu, sa han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet