Trump ska ha undersökt om åtalet mot f.d. sheriffen Joe Arpaio kunde läggas ner redan i våras. Foto: Reuters

Trump ville lägga ner åtalet mot Arpaio redan i våras

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump frågade justitieminister Jeff Session om det var möjligt för staten att lägga ner åtalet mot den nu benådade före detta sheriffen Joe Arpaio för flera månader sedan, enligt källor till Washington Post. Han ska dock ha fått svaret att det skulle vara opassande.

Donald Trumps beslut att benåda den skandalomsusade sheriffen Joe Arpaio väckte stor kritik i USA. Beskedet kom i fredags men enligt Washington Post så har Trump försökt hjälpa Arpaio under en längre tid. Benådningen, som varit planerad under en längre tid, var bara en sista utväg.

Under våren talade Trump med justitieminister Jeff Session och frågade då om justitiedepartementet kunde lägga ner åtalet mot Joe Arpaio. Sessions ska ha talat om för presidenten att detta var olämpligt, och Trump ska då ha bestämt sig för att istället benåda Arpaio om denna dömdes.

LÄS MER: Trump kritiseras efter benådning av sheriff

Vita huset: ”Naturligt”

När Vita husets pressekreterare, Sarah Huckabee Sanders, fick frågor kring Trumps samtal med Session sa hon att det bara är naturligt för presidenten att diskutera legala frågor med administrationens advokater.

TV: Här möter SVT Nyheter kritiserade sheriffen

Joe Arpaio dömdes för domstolstrots då han under sin tid som sheriff i Arizona ska ha vägrat upphöra med gripanden av misstänkta illegala invandrare enbart baserat på deras utseende, så kallad rasprofilering.

Joe Arpaio tackade Trump på twitter: ”Tack för att du betraktat min dom för vad den är: en politisk häxjakt från överliggare på Obamas justitiedepartement.”, skrev den f.d. sheriffen. Foto: Twitter

Trump och Arpaio vänner

Enligt Washington Post har Donald Trump och Joe Arpaio varit vänner och allierade sedan flera år tillbaka. De var båda drivande i kampanjen som försökte bevisa att dåvarande president Barack Obama inte var född i USA, något som ledde till att Obama visade upp sin födelseattest 2011.

Arpaio har också varit en trogen Trump-suporter under hela presidentens valkampanj.

LÄS MER: Trump byter linje: Tror nu att Barack Obama är född i USA

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.