Foto: TT

Trumpanhängare vill ta bort kvinnlig rösträtt

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trumpanhängare i USA har börjat en twitterkampanj med hashtag #reapealthe19th, alltså 19:e tillägget till konstitutionen som ger kvinnor rösträtt. Detta efter en opinionsundersökning visade att om endast män röstade skulle Trump vinna överlägset.

Den amerikanska statistikern Nate Silver (@NateSilver538) twittrade två bilder som visade hur det skulle se ut om bara kvinnor, eller bara män röstade i november.

Foto: Anders Mohlin/SVT
USA-val 2016
Foto: Anders Mohlin/SVT

Den ena bilden visar att om bara män röstade så skulle Donald Trump vinna överlägset, med endast ett fåtal delstater som Kalifornien och New York med demokratisk majoritet.

Den andra bilden visar att om bara kvinnor röstade så skulle den demokratiska kandidaten, Hillary Clinton, vinna överlägset med endast ett fåtal delstater som Mississippi och North Dakota med republikansk majoritet.

Kvinnor för ”irrationella”

Bilderna delades tiotusentals gånger, och ledde till en hashtag på twitter: #repealthe19th. Flera Trumpanhängare anser alltså att kvinnor är så pass irrationella i sitt stöd för Clinton att de inte borde ha rösträtt.

Foto: @MrJohnQZombie
Foto: @TracyOgrodnik

Men strax därefter började twitteranvändare använda hashtagen för att kritisera Trumpanhängarna som vill ta bort kvinnors rösträtt.

@susietimm skriver, ”Det finns faktiskt människor, inklusive vissa kvinnor, som använder #repealthe19th som en riktig hashtag. På riktigt, VA? Trumpianer har nåt en ny botten. #AldrigTrump”.

@Chessie_Girl skriver, ”För många kvinnor har kämpat, och till och med dött, för att de här idioterna som tycker att #repealthe19th är en rimlig idé. Bedrövligt. #valet2016”.

”You haven't met Claire”

Till och med den amerikanska presidenten i den hyllade politiska thriller-serien House of Cards, Frank Underwood, hade ett och annat att säga om #repealthe19th.

”De som tror att de kan #repealthe19th har inte träffat Claire”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet