Foto: SVT Grafik (Montage)

Trumps 100 första dagar som president

Uppdaterad
Publicerad

Efter Donald Trumps seger i presidentvalet kommer det att ske politiska kursändringar på en rad områden.

En del reformer kräver samtycke med kongressen men om Donald Trump får bestämma kommer han att driva igenom abortförbud, utom förutom vid våldtäkt, incest och om moderns liv är i fara. Han kommer att riva upp klimatavtalet från Paris och hejda USA:s betalningar till FN:s klimatfonder, pengar som går till tredje världens klimatarbete. Istället kommer han att satsa de pengarna på infrastrukturprojekt i USA som nya vägar och broar. Han stoppar mottagningen av syriska flyktingar.

Skrotar Obamacare

Han kommer att sänka företagsskatten från 35 till 15 procent. En medelklassfamilj med barn har han lovat en skattelättnad på 35 procent.

USA-val 2016

Han kommer att skrota Obamacare, den sjukvårdsreform president Obama drev igenom. Han kommer att införa anställningsstopp bland offentliganställda i statliga myndigheter, förutom militären och hälsovården. Han kommer att ge försvaret höjda budgetanslag.

De som arbetat för Vita Huset eller inom kongressen förbjuds att arbeta som lobbyister fem år efter att de lämnat. Han kommer försöka finansiera en mur mot Mexiko som enligt Clintonkampanjen kommer kosta 25 miljarder dollar att bygga.

Företag som flyttar utomlands kommer att drabbas av straffskatt. Kina har han hotat med ett handelskrig, med kraftigt höjda tullavgifter på varor tillverkade i Kina. Angående de inflammerade rasmotsättningarna i USA vill han återinföra den kontroversiella ”stop and frisk” en visiteringsmetod som började i  New York, där polisen utan att behöva motivera kan stoppa och kroppsvisitera vem de vill. En lag som orättvist hårt har drabbat afroamerikaner.

Han lovar på olika sätt lag och ordning och tänker kraftigt höja försvarsanslagen.

Otydligt tillvägagångssätt

Men det finns många frågetecken. Trump måste visa hur han ska finansiera sin mur mot Mexiko och han måste förtydliga på vilket sätt han vill sålla bland muslimer som reser till USA, där har det varit många motstridiga besked. När det gäller relationen till omvärlden hotar han med att USA kommer att lämna Nato om inte andra  medlemsländer börjar göra rätt för sig och satsa utlovade två procent av BNP på militära utgifter.

Det spekuleras i att ett av hans första utländska besök blir till Vladimir Putin och Ryssland. De två ledarna har redan uttryckt respekt och gillande. Vad händer om de två gör upp om världspolitiken? Det går knappt att spekulera om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet