Den republikanske presidentkandidaten Donald Trumps dotter Ivanka innehar en viktig roll i hans kampanj. Foto: TT

Familjen viktig i Trump-kampanj

Uppdaterad
Publicerad

Trumps fyra vuxna barn och hans fru Melania Trump kommer att få huvudroller på det republikanska konventet, som börjar på måndag i Cleveland, Ohio. Men hur stor makt har Trumps barn över hans politiska beslut? SVT Nyheter har tittat närmare på familjen.

Donald Trump har sagt att han uppskattar ”infödd” talang mer än erfarenhet. Det förklarar varför några av hans närmaste rådgivare är dottern Ivanka, hennes man Jared Kushner och de två sönerna Donald JR och Eric.

Inför beslutet kring vem som skulle bli vice presidentkandidat ska dottern och svärsonen i onsdags morse ha ätit frukost med Indianas guvernör Mike Pence, som till slut blev Trumps val,och sedan flugit vidare för att träffa före detta talmannen New Gingrich som också var en av de förhandstippade personerna.

USA-val 2016

Lyssnar mest på sin familj

Det tycks inte finnas några rådgivare som Donald Trump lyssnar på mer än sin familj, trots deras brist på politisk erfarenhet.

Trumps fyra vuxna barn och även hans fru Melania Trump kommer att få huvudroller på konventet, som börjar i morgon måndag i Ohio.

De ska alla hålla tal, något flera av barnen är vana vid, då de kampanjat med sin pappa. Men Melania Trump har bara hållit ett offentligt politiskt tal tidigare. 

– Vi ska ha det kul tillsammans, har Trump tidigare sagt om konventet.

Ivanka Trump menar att konventet inte bara ska domineras av politiker, utan också av sportstjärnor och affärsmän.

Såg till att sparka kampanjledare

Det var när den kontroversielle kampanjledaren Corey Lewandowski fick sparken som det blev riktigt tydligt vilken makt familjen har då Donald Trump fattar beslut.

Enligt flera medier var det Ivanka Trump som övertalade sin pappa att Lewandowski var fel person att leda kampanjen.

Hon och även hennes man Jared Kushner ska under flera månader ha haft ett spänt förhållande till Lewandowski. Även Eric Trump var kritisk mot kampanjledarens stil och råd.

Har fem barn

Vilka ingår då i familjen som har ett sådant inflytande? 

Donald Trump har fem barn från tre äktenskap. Donald Trump JR, Ivanka Trump och Eric Trump är Trumps tre barn från hans första äktenskap med Ivana Trump. De är alla vice presidenter inom Trump Organization.

Donald Trump Junior, 38 år. Affärsman och fastighetsutvecklare. Gift med Vanessa Haydon Trump. Fem barn. 

Ivanka Trump, 34 år. Affärskvinna, designer och före detta modell. Driver ett eget företag som säljer kläder, skor, handväskor och smycken. Gift med Jared Kushner, investerare, fastighetsägare och publicist. Äger New York Observer. De har tre barn. 

Eric Trump, 32 år. Affärsman och filantrop. Har grundat the Eric Trump Foundation och driver också en vingård i Virginia. Gift med Lara Yunaska Trump, producent på tv-kanalen CBS. 

Tiffany Trump, 22 år. Trumps dotter från äktenskapet med Marla Maples. Sångerska, fotomodell.

Barron Trump,10 år. Trumps yngste son från nuvarande äktenskap med Melania Trump.

Melania Trump, 46 år. Gift med Donald Trump sedan 2005. Före detta supermodell, som ursprungligen kommer från Slovenien.

Svärson viktig för Trump

Även svärsonen Jared Kushner har, enligt flera bedömare, kommit att spela en allt viktigare roll för Donald Trump. 

– Jared är en fantastiskt svärson och vi står varandra mycket nära. Han är en stor och en modig tänkare, har Donald Trump tidigare sagt.

Donald Trump sägs se en yngre version av sig själv i Kushner. Han är också fastighetsägare och investerare, men har också hjälp Trump med rekrytering, varit talskrivare och till och med filmat klipp till Facebook.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet