Foto: TT

Trumps krav: Nya Air force one är för dyra – stoppa affären

Publicerad

USA:s nyvalde president uppmanar Obama-regeringen att dra tillbaka ordern av två nya Air force one-flygplan. En på tok för saftig prislapp för nya presidentplan, låter Donald Trump meddela på twitter.

Med en och en halv månad kvar tills affärsmiljardären Donald Trump tar plats i Vita huset lämnade den nyvalde presidenten på tisdagen ännu ett besked, sin vana trogen via Twitter:

”Boeing bygger ett helt nytt 747 Air force one för framtida presidenter. Men kostnaderna är utom kontroll, mer än fyra miljarder dollar. Annullera ordern!”

Faktum är att det rör sig om två nya Air force one som beställts av Boeing – det amerikanska jättebolaget som byggt flygplan åt USA:s presidenter sedan 1943.

”Boeing orsakar en del skada”

De nya presidentplanen är planerade att stå färdiga 2024, men har ännu inte börjat byggas – och kanske blir det inget med den saken. Strax efter sin tweet gjorde Donald Trump ett oannonserat framträdande i lobbyn på Trump Tower i New York.

– Det är helt utom kontroll, det är befängt. Jag tycker att Boeing orsakar en del skada här. Vi vill att Boeing ska tjäna mycket pengar, men inte så mycket pengar, sade han enligt Reuters.

Boeing säger i ett uttalande att de ännu inte tagit emot pengar i den storleksordning som tarvas för att bygga de båda nya Air force one-planen.

Däremot har man ett kontrakt med Vita huset värt 170 miljoner dollar för att kartlägga ”vilken kapacitet de komplexa militär-flygplanen har för att tjäna de unika krav som USA:s president har.”

Trump för avgöra framtiden

President Barack Obamas talesperson, Josh Earnest, bekräftade under tisdagen att man inlett översikten av en Air force one-uppgradering efter rekommendationer från statliga säkerhetsexperter.

– Planeringsarbetet vi gjort för framtida presidenter blir något för nästa (Trumps) administration att bestämma sig för om man vill gå vidare med eller inte, säger Earnest.

Kanske innebär twitter-uttalandet på tisdagen att den annars så ljuva musik som spelats i relationen mellan Boeing och Trump börjar gå något än mer i moll. Donald Trump har tidigare uttalat sig i idel positiva ordalag om sin Boeing 757 – även känd som ”Trump Force One”.

I somras sålde han samtliga aktier i Boeing.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.