Här säger Donald Trump att han inte vet något om Flynns ryssamtal

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Donald Trumps presschef blev presidenten briefad om Michael Flynns hemliga telefonsamtal med Rysslands ambassadör i samband med att Vita Huset informerades – omkring den 26:e januari. Men under en flygresa i fredags påstod Trump att han inte kände till några rapporter om den förre säkerhetsrådgivarens telefonsamtal.

– Hur kommenterar ni rapporterna om att Flynn talade med ryssarna om sanktioner?

Frågan ställs av en amerikansk reporter under en flygresa på presidentplanet Air Force One. Svaret från presidenten lyder:

USA-val 2016

– Det vet jag inget om, jag har inte sett sett. Vad är det för rapport?

Reportern förtydligar att det handlar om rapporterna om att den nyss avgångne säkerhetsrådgivaren ska ha diskuterat sanktioner med den ryske ambassadören innan Trumps tillträde. Men det är inget presidenten känner till.

– Det har jag inte sett, jag får kolla på det.

Nu väcks frågan om vad presidenten visste – och inte visste – om de samtal som hans förre säkerhetsrådgivare ska ha underlåtit att berätta om.

Flynn samtalade med Ryssland

Det var i mitten av januari som tidningar, radio- och tv-kanaler publicerade nyheten att en av president Donald Trumps förtrogna, Michael Flynn, USA:s nationella säkerhetsrådgivare, haft upprepade kontakter med Rysslands Washingtonambassadör.

Kontakterna ledde till uppståndelse, eftersom Flynn tippades bli USA:s nationella säkerhetsrådgivare och redan skapat viss oro för sin positiva inställning till Rysslands president Putin.

Läs också: Efter hårda kritiken – Flynn avgår

När Flynn tillträtt började media fråga om han hade talat med den ryske ambassadören om de amerikanska sanktioner som USA införde som straff för att Ryssland blandat sig i det amerikanska presidentvalet. Flynn nekade. Men i torsdags ändrade han sig, och sade att han inte riktigt mindes om frågan hade kommit upp.

Den 26 januari informerades Vita Huset om att Flynn riskerade att hamna i en utpressningssituation eftersom ryssarna säkert hade samtalen inspelade. Därför utgjorde Flynn en säkerhetsrisk.

Spicer: Trump fick veta att Flynn ljugit

I samband med att Vita Huset blev informerade fick även president Trump veta att Flynn ljugit om vad han och den ryske ambassadören talade om. Det berättade Trumps presstalesman Sean Spicer på en presskonferens på tisdagen.

– Så snart justitiedepartementet hade underrättat Vita Husets stab informerades presidenten och en liten grupp rådgivare.

Men när Trump ombord på presidentplanet Air Force One i fredags fick frågor om hur han såg på uppgifterna att Flynn diskuterat sanktionerna med den ryske ambassadören, påstod Trump alltså att han inte visste något om saken.

Analys: Flynns avgång bakslag för Ryssland

”Orättvist”

På onsdagen framträdde Trump själv vid en presskonferens tillsammans med Israels premiärminister Netanyahu. Presidenten fick även då frågor om Michael Flynn.

– Han är en stor man som behandlats mycket orättvist av falska medier, kommenterade presidenten.

Donald Trump vidhöll också att de läckor som avslöjat Flynns hemliga samtal var ”olagliga och kriminella”.

– Jag tycker att det var mycket, mycket orättvist det som hände general Flynn, det sätt på vilket han behandlades och dokumenten var, och det understryker jag, olagligt läckta, sade Trump.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet