Trumpanhängare i Ohio lyssnar till den dåvarande presidentkandidaten under en debatt under höstens valkampanj. Arkivbild. Foto: TT

Trumps rivstart skapar oro i världen – men många väljare är nöjda

Uppdaterad
Publicerad

President Donald Trumps rivstart skapar oro i världen – men hemma i USA är många nöjda med hans premiärinsats.

– Jag har hopp och en mer positiv syn på framtiden, säger Trumpväljaren Dennis Kelly i Ohio.

Ett tillfälligt stopp för flyktingmottagandet, byggstart för gränsmuren mot Mexiko och avveckling av sjukförsäkringsreformen ”Obamacare”. Bland annat. Donald Trump uppfyller vallöfte efter vallöfte. Världsledare är ängsliga över den kontroversiella politiken, men på hemmaplan andas många av presidentens anhängare ut.

– När jag har möten hemma hos kunder känner jag att de har mer energi än på länge. Många är positivt överraskade över att Trump faktiskt levererar, säger Kelly, som har ett förflutet i flygvapnet och nu jobbar på ett försäkringsbolag.

Trumps inreseförbud

Handlingskraftig

Dennis Kelly, som bor med sin hustru i New Carlisle i centrala Ohio, säger på telefon att han uppfattar Trump som en ”handlingens man”. Nu fruktar han bara att presidenten försöker göra för mycket på en gång, utan att ha hela sin regering på plats.

När det gäller Trumps omstridda inreseförbud för människor från i huvudsak muslimska länder så stödjer han det – men betonar att det inte är ett förbud.

– Det är en fördröjning, ett stopp i 90 dagar för att gå igenom våra rutiner. Och det handlar inte om religion, det är riktat mot sju länder som närt terrorism i stor skala. Obamaregeringen pekade ut samma länder, säger han.

– Och vi har haft förbud tidigare. Jimmy Carter, som var liberal president, införde inreseförbud mot iranier.

Går förbi pressen

Det höga tempot till trots är det inget av de dekret Trump utfärdat som inte fallit i god jord hos familjen Kelly. Och Dennis Kelly har samma inställning till etablerade medier som presidenten. Han anser att falska uppgifter florerar och att tilliten till journalister är i princip obefintlig, trots att etablerade medier i USA bekänner sig till vedertagna pressetiska regler. Ohiobon är glad över att presidenten twittrar.

– Därmed går han förbi den press som sannolikt till 98 procent vill förstöra för honom. . . Jag såg installationen på tv. Hela parken var full av publik och ändå rapporteras att den inte var det. Medierna vill bara genera honom.

TT: Hur ser du på hans emellanåt hårda retorik på Twitter?

– Han kan vara rå och direkt, men det är ju så folk är.

Högt betyg

Dennis Kellys glädje över Trump delas av landsmän i ett stort antal delstater. Brittiska BBC rapporterar om kristna bönegrupper i Tennessee som tackar Gud för att Trump styr i Vita huset. Tidningen Dallas News skriver om väljare i Texas som jublar över presidentens handlingskraft. USA Today refererar en väljarpanel som ger Trump högt betyg.

Men enligt nationella mätningar har hans popularitet inte nått över det magiska 50-procentsstrecket, i nuläget anser cirka 45 procent att han gör ett bra jobb. Och protester rasar mot Trump i många storstäder. Dennis Kelly är den första att medge att Amerika fortfarande är polariserat.

– Det lär ta tid. Men i takt med att folk ser goda resultat kommer vi att enas. Redan nu kommer det ju uppgifter om nya jobb och om bolag som stannar i USA.

SYNEN PÅ USA OCH TRUMP

I nuläget anser 45,3 procent av amerikanerna att president Donald Trump gör ett bra jobb. 47,3 procent är av motsatt åsikt. När det gäller ekonomin tycker 47 procent att Trump gör bra i från sig, utrikespolitiskt gör 41,5 procent tumme upp.

Samtidigt anser enbart var femte person, 19,1 procent, att kongressen gör ett bra jobb. 69,4 procent är av motsatt åsikt.

34,5 procent säger att USA utvecklas i rätt riktning och 56,1 procent tycker att landet har slagit in på fel väg.

Källa: Oberoende Real Clear Politics sammanställning av aktuella opinionsmätningar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trumps inreseförbud

Mer i ämnet