Donald Trump och Steve Bannon. Foto: TT

Trumps strateg: Medierna ska hålla käften

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trumps chefsstrateg och rådgivare, Steve Bannon, kallar nyhetsmedierna för ”oppositionen” och säger att de borde ”hålla käften” i en intervju med tidningen The New York Times.

– Medierna borde vara skamsna och förödmjukade och hålla käften och bara lyssna en stund, säger Bannon, tidigare chef för den kontroversiella nyhetssajten Breitbart som anses stå högerextrema rörelser nära.

– Medierna här är oppositionspartiet. De förstår inte det här landet. De förstår fortfarande inte varför Donald Trump är USA:s president.

USA-val 2016

Attacken tyder på en upptrappning i det krig som Trump och hans stab bedriver mot de etablerade medierna. Förra veckan sade Trump att journalister är ”bland de mest oärliga människorna på planeten”.

Politiska bedömare har tolkat Vita Husets strategi att ifrågasätta pressens legitimitet som ett försök att inskränka framtida granskningar av regeringen.

”Vilket land lever vi i?”

Flera journalister har reagerat på uttalandet. CNN:s korrespondent Christiane Amanpour skriver på Twitter: ”Vilket land lever vi i?” Stephen Engelberg, chefredaktör för den icke kommersiella nyhetsorganisationen Propublica skriver i ett mejl: ”Vi är inte oppositionen. Vi är del av en viktig funktion i varje demokrati” och tillägger att nyhetsorganisationen inte har för avsikt att ”hålla käften”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet