Foto: Fabrice Coffrini /Afp/TT

Xi propagerar för frihandel och miljö

Uppdaterad
Publicerad

Världsekonomiskt forums årsmöte i Davos har inletts. Första dagens stora händelse var Kinas president Xi Jinpings tal vid lunchtid.

– Ingen kommer att vinna på ett handelskrig, säger Xi.

Kinas president försvarar globaliseringen och uppmanar alla parter att respektera Parisavtalet i sitt tal på Världsekonomiskt forums årsmöte i Davos.

Uppmaningarna tros vara riktade till den stora elefanten i rummet – USA:s tillträdande president Donald Trump.

Xi Jinping säger att det ”inte är någon mening med att skylla världens problem på den ekonomiska globaliseringen”, enligt AFP.

I en ytterligare uppmaning som tycks vara riktad till Trump säger han också att alla länder som undertecknat klimatavtalet i Paris måste hålla sig till överenskommelsen.

Donald Trump har aldrig varit i Davos och kommer inte i år heller.

”Trumps twitterkonto global risk”

Trumps närvaro är ändå påtaglig i Davos i form av en utbredd och ofta djupgående oro bland mötesdeltagarna från den globala makteliten som utgör kärnan i Davosmötet.

Håller en ny världsordning på att etablera sig efter åren av västerländsk liberalism, globalisering och ökad världshandel? frågar sig många.

 – Jag har utsett Trumps twitterkonto till den största globala risken 2017, säger Tina Fordham, politisk chefsanalytiker på den amerikanska storbanken Citi till journalister på ett av lyxhotellen i Davos.

– Twittrandet gör det väldigt svårt för marknaden att förutse vad som kommer härnäst, påpekar hon.

Trump kringgår media med twitter

Enligt Fordham fungerar marknaden bättre med välplanerade tal, debatter och uttalanden från en president, filtrerade genom traditionella medier.

– Med twittrandet kringgår Trump media, med direkt kommunikation. Antagligen kommer detta för alltid förändra hur ledare i USA kommunicerar.

Citis chefekonom Willem Buiter tror att Trumps ekonomiska politik, med skattesänkningar och avregleringar kryddade av protektionism, kommer trycka upp tillväxt och inflation i USA. Men det blir en relativt kort period av marknadsglädje, som riskerar att sluta med överhettning och amerikanska skuldproblem.

– USA behöver inte lånefinansierade stimulanser. Det räcker med satsningar på infrastruktur och skattereformer.

– Partyt tar slut mycket tidigare än vad marknaden räknar med, säger Buiter.

Risk för handelskrig mellan USA och Kina

Andra stora globala risker är enligt Fordham och Buiter det stundande franska valet, som kan sluta med en seger för högerpopulisten och EU-skeptikern Marine Le Pen och stora problem inom EU. En annan konkret risk de ser framför sig är att Trump och Kinas president Xi Jinping inleder ett handelskrig som spårar ur.

De båda har precis varit på en paneldebatt med akademiker från USA och Kina om den alltmer utbredda populismen, som utmanar västerländska demokratiska institutioner och protektionismen, som samtidigt angriper världshandeln och globaliseringen.

– Men kom ihåg, oavsett hur illa det är kan det alltid bli värre, säger Buiter, innan han ger sig ut i vimlet på Davos snötäckta gator, där det vimlar av toppolitiker, företagsledare och kändisar från hela världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.