SVT Nyheters utrikeskommentator Eva Elmsäter.

Trumps visioner prövas redan dag ett

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

En minut över 12 fredag lokal tid, klockan 18 svensk tid, den 20 januari 2017 tar Trumps folk över de federala strukturerna i Washington. Det är ett tillfälligt team och de ska styra i väntan på att alla ministrar godkänns. Personal som är politiskt tillsatt under Obama får gå direkt.

Eva Elmsäter

Utrikesreporter

Den nya presidenten har bråttom att komma igång och genomföra sin politiska vision. Han har ett digert program för de första 100 dagarna. Men frågan är hur lätt det blir att få igenom.

När Donald Trump sätter sig ner med sin nya ministrar kan det bli intressanta diskussioner. På flera viktiga punkter har de visat sig ha helt andra åsikter än presidenten.

USA-val 2016

Det råder väl ingen tvekan om att presidenten kommer att vara den som har det avgörande ordet. Men hur blir det med Ryssland, Nato, klimatfrågan, deportationer och muren mot Mexiko, Iranavtalet, tortyr, och en eventuell registrering av muslimer. I flera av de här frågorna har hans ministrar uttryckt avvikande meningar under utfrågningarna i senaten.

Det verkar inte som om de utnämnda ministrarna har hunnit diskutera policy särskilt ingående med presidenten. Och det är fortfarande oklart hur mycket som var allvarligt menat av de mer provokativa uttalandena under valkampanjen. Men en brist på samsyn kan hur som helst leda till svårigheter att regera landet.

Det kan försvåra arbetet att lotsa lagförslag genom kongressen där inte bara demokrater utan också tongivande republikaner är tveksamma till flera av Trumps hjärtefrågor.

Så vill Trump ha det

Donald Trump har lagt fram en diger lista av åtgärder han vill genomföra under sina första 100 dagar som president. En del kan han göra genom så kallade exekutiv order, för andra måste han ha kongressens godkännande.

Obamacare

Sjukförsäkringsavtalet ska rivas upp och ersättas med ett nytt program, så snabbt som möjligt, kanske en vecka efter Trumps tillträde. Det här är något som republikaner i kongressen vet inte kommer att kunna genomföras.

Det kan ta veckor kanske månader att få till ett lagförslag som kan ersätta Obamacare. Republikanerna har försökt i åratal utan att komma fram med ett konkret förslag. Så nu blir det bråttom. Och för att få igenom det behövs 60 röster i kongressen vilket betyder att man måste övertyga demokrater att rösta för det.

Många undrar om vicepresidenten Mike Pence som varit kongressledamot kan vara en brygga till demokraterna. Mike Pence är mycket konservativ men kan tänkas tala med oppositionen.

Nya handelsavtal

Handelsavtalen med andra länder ska omförhandlas, som Nafta mellan USA, Kanada och Mexiko. Trump vill höja tullarna mot bland annat Mexiko och Kina för att skydda inhemska produkter. Han vill också upphäva handelsavtalet TPP med elva länder i Asien och är emot ett frihandelsavtal,TTIP, med EU.

Sänkta skatter

Donald Trump har sagt att han prioriterar en sänkning av skatterna för alla inkomstgrupper. Men en sänkt högsta skatt från 39,6 procent till 33 procent förväntas gynna höginkomsttagare. Han vill också halvera bolagskatten.

Infrastruktur

Trump har lovat investera stort, mer än 500 miljarder, dollar för väg- och brogbrygggen. Satsningen på infrastrukturen ska ge jobb och få fart på ekonomin.

Jobben ska öka med 25 miljoner på tio år, främst genom offentliga investeringar men också genom avregleringar som bland annat ska förenkla för företag att anställa folk.

Trump vill också förmå stora företag att lägga sin tillverkning i USA. Det ska ske genom straffskatter för de som flyttar ut. En uppmuntran för företagen som stannar är just den sänkta bolagsskatten och avregleringarna.

Nedskärningar

Trump vill skära ned administrationen i Washington och minska utgifterna med 10 procent. Antalet anställda i administrationen ska minskas med 20 procent. Det skapar stor oro i Washington. 

De nedskärningarna antas hjälpa till att betala skattesänkningar, militärens förstärkta budget, och muren mot Mexiko.

Kollisionskurs

Donald Trump har, innan han ens tillträtt, hamnat på kollisionskurs med Kina, Iran, Nato, och EU. Men han tros vilja förbättra relationerna med Ryssland, Israel, Taiwan och Storbritannien. Flera av kontroverserna med andra länder, särskilt Kina, har orsakats av Donald Trumps uttalanden via twitter. Flera kinesiska tidningar har till och med bett honom att avhålla sig från twitter.

Det kan bli en knagglig start i Vita Huset för Donald Trump med sin brist på politisk erfarenhet och kompromissvilja. Han tvingas nu leva med det komplicerade politiska spelet i Washington istället för de snabba affärerna I New York. Trumps otålighet och vilja att fatta snabba beslut kanske kommer att bromsas av republikaner i kongressen och hans egna ministrar. Men vid sin sida i Vita Huset har han slipade rådgivare som Steve Bannon och Michael Flynn som kommer att göra allt för att Trumps agenda och politiska visioner genomförs.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

USA-val 2016

Mer i ämnet