Trumpsupporter Nancy McCubbin, 61. Foto: Lars Moberg

Trumpsupporter: ”Jag får ju behålla jobbet”

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trumps första stormiga veckor i Vita huset har kantats av protester. Men demonstranterna borde lugna ner sig och gå till jobbet i stället, anser Julie och Nancy, båda Trumpväljare och anställda vid vitvaruföretaget Carrier i Indiana, Carrier som valt att inte flytta 800 jobb till Mexiko. – Det är just en Donald Trump vi behöver i det här landet!

De är arbetskamrater och känner varandra sedan många år, Julie Meadows, 41 och Nancy McCubbin, 61. Vi får en pratstund hemma hos Nancy innan de båda ska infinna sig till nattskiftet på förpackningslinjen. Nancy visar och drar på den stickade Trumpluvan. För just den dagen, den 20 januari, då blev det inget jobb i fabriken för de båda damerna.

– Vi var i Washington för installationen och det var fantastiskt! säger Nancy.

USA-val 2016

Julie Meadows kommer från en familj som alltid röstat på kandidater för det demokratiska partiet.

”Behålla jobbet avgörande”

Det har hon själv också gjort i alla val, ända tills nu när Donald Trump fick hennes röst i presidentvalet.

– Valet var helt avgörande för mig, jag får ju behålla jobbet! säger Julie. Med demokraternas politik hade jag blivit arbetslös.

Carrier i Indianapolis är ett företag som fått stora rubriker, har stått fram som själva symbolen för Trumps kampanjlöfte att skapa jobb i USA och stoppa utflyttningen till låglöneländer, och då framför allt Mexiko. Sanningen är att från Carrier ska nu ändå några hundra arbetsplatser flyttas till Monterrey, ”south of the border”. Men det talas mera om de 800 jobb som räddas kvar vid fabriken i Indianapolis.

Nancy med både make och far som militärveteraner har röstat republikanskt även tidigare. Donald Trump tror hon definitivt på.

– Han är en bra affärsman, säger Nancy. Pengar och berömmelse har han redan, behöver inte mer av det, och jag tror verkligen att han är bra för USA. Och att han kommer att se till att jobben stannar.

– Trump kritiseras för att han talar om att sätta Amerika först, säger Julie. Men vi har så många problem även i det här landet som måste lösas och han gör det enda rätta.

Ford stannar i USA

Kanske var det ingen tillfällighet att det var just Carrier i Indiana som skulle hamna i fokus. Det faktum att delstatens guvernör hette Mike Pence tills han svor eden som vicepresident i januari kan kanske ha påverkat möjligheterna att nå skattelättnader för Carrier, vilket i sin tur sannolikt förenklade företagsledningens beslut om de ”räddade” jobben. Det finns även andra exempel på företag som nu tycks välja att slå vakt om jobb i USA även om det sker utan direkt hänvisning till Donald Trump och hans kampanjlöften. Ett sådant företag är Ford som efter att ha börjat bygga fabrikslokaler i San Luis Potosi, Mexiko, beslutat att inte ta de lokalerna i bruk.

Jobben stannar i Michigan. Men kan Trump verkligen bryta lockelsen från länder med lägre löner? Ekonomiprofessorn Mohan Tatikonda vid Kelley School of Business i Indianapolis är tveksam. Jobben vid Carrier är enkla industrijobb och just av den typen som oftast flyttas till länder med lågutbildad arbetskraft och lägre löner, säger han.

– Jag ser ingen hållbar linje i Trumps politik som på sikt skulle rädda den här typen av jobb. USA och ge det resultat som presidenten strävar efter.

”Dåliga förlorare”

I Julie Meadows lilla hus är pratstunden snart över. Julie och Nancy plockar fram öronskydd, handskar och annan skyddsutrustning och förbereder sig för färden till fabriken.

– Alltså, det verkar som att många menar att Trump är helt knäpp, säger Julie. Men de är dåliga förlorare. Trump gör ett bra jobb och de måste faktiskt ge honom en chans. Obama talade om ”change” (förändring och växelpengar på svenska). Ja, jag har lite i min portmonnä där sedlarna blir allt färre, säger hon syrligt. Någon verklig förändring för oss till det bättre som Obama talade om, har jag inte sett.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet