Greklands premiärminister Alexis Tsipras håller ett extrainsatt regeringsmöte ikväll. Foto: TT

Grekland: Extra regeringsmöte i kväll

Uppdaterad
Publicerad

Greklands premiärminister Alexis Tsipras fördömer långivarnas agerande och kallar till extra regeringsmöte ikväll.

Frågan som regeringen måste ta ställning till är om man ska gå med på långivarnas krav eller tvingas till en statskonkurs och därmed överge euron.

Trots maratonförhandlingar den senaste veckan mellan Grekland och långivarna, Internationella valutafonden, IMF, Europeiska centralbanken, ECB och euroländerna  har parterna inte enats om villkoren i ett nödlån på 7,2 miljarder euro.

Ekonomiska krisen i Grekland

I morgon möts euroländernas finansministrar ännu en gång i Bryssel och det brådskar med att få ett avtal klart. Om inte parterna enas rinner tiden ut för att rösta om lagändringar i det grekiska parlamentet. På tisdag förfallet ett lån till IMF på 1,6 miljarder euro och utan ett nytt lån saknar Grekland möjlighet att betala IMF.

Låst läge

För att betala ut lånet kräver IMF, ECB och euroländerna att Grekland höjer vissa momssatser, begränsar rätten till förtidspensioneringar och genomför privatiseringar. Grekland har hittills vägrat och från den grekiska sidan av förhandlingsbordet har det hetat att åtgärderna riskerar att förvärra krisen.

– EU:s grundande principer var demokrati, solidaritet, jämlikhet och ömsesidig respekt. Det byggdes inte på utpressning och ultimatum. Ingen har rätt att riskera dessa principer, säger Tsipras enligt Reuters.

Grekland har å sin sida presenterat ett motförslag som bland annat innebär skattehöjningar för höginkomsttagare, men det förslaget har nobbats.

Finansminister Yanis Varoufakis sade tidigare i dag att tror på en lösning i Bryssel i morgon. Varoufakis har den senaste veckan gjort liknande uttalanden. Samtidigt håller han fast vid att Grekland inte går med på en uppgörelse som de anser ”ogenomförbara”

Färdig nödplan

Timme för timme rycker en statskonkurs allt närmare och enligt tidningen The Guardian ska långivarna parallellt med förhandlingarna tagit fram en nödplan om Grekland i förlängningen tvingas ställa in betalningarna. Det ska bland annat handla om begränsningar av uttag i banker och åtgärder för att hindra kapitalflykt.

Premiärminister Alexis Tsipras står inför sin värsta politiska kris. Yannis Pretenderis, politisk kommentator kallar situationen för ett omöjligt dilemma och i en intervju med TV-kanalen Mega säger Pretenderis att Grekland just nu upplever sin värsta tid sedan militärjuntans fall 1974.

– Antingen accepterar Tsipras en uppgörelse som innebär hårda och smärtsamma åtgärder, eller så väljer han statsbankrutt vilket innebär en katastrof. Jag har ingen aning vad han kommer att göra, säger Pretenderis.

Tsipras problem är att han gick till val på att riva upp krisavtalen med EU.

– Acceptera det oerhört generösa erbjudandet, manar Merkel på sin presskonferens.

”Kanske bäst med konkurs”

Enligt läckta dokument från dagens EU–toppmöte, som The Guardian har tagit del av ska Storbritanniens premiärminister David Cameron under informella samtal med andra politiska ledare ha sagt att det bästa kanske är om Grekland får gå i konkurs så att man kan få ordning på sin ekonomi.

En konkurs skulle i praktiken betyda att Greklands skulder skrivs av men den skulle också på kort sikt dränera den grekiska ekonomin och innebära en tuff tid för landets befolkning. David Cameron ska också ha konstaterat att en konkurs för med sig ”stora politiska risker”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomiska krisen i Grekland

Mer i ämnet