Greker protesterar mot nya åtstramningar i Aten. Foto: TT

”Folk har börjat strejka utanför parlamentet”

Uppdaterad
Publicerad

Det väntas bli ett ja i den grekiska parlamentsomröstningen i kväll. Samtidigt som förhandlingarna pågår samlas allt fler människor utanför parlamentet i Aten för att protestera, rapporterar SVT Nyheters reporter Marie Nordstrand på plats i Aten.

I dag ska det grekiska parlamentet rösta om det senaste stödprogrammet till Grekland. Resultatet väntas först vid midnatt.

– Jag pratade just med parlamentsledamoten Makis Balaouras. Han kommer att rösta ja, men säger att regeringen kommer att vilja ändra på överenskommelsen, säger Marie Nordstrand under eftermiddagen.

Ekonomiska krisen i Grekland

Stödjer inte krispaketet

Makis Balaouras, som tillhör det vänsterorienterade regeringspartiet Syriza, sade att han egentligen inte stödjer överenskommelsen:

– Den gynnar varken arbetslösa eller pensionärer, säger Balaouras till SVT Nyheter.

En rad strejker under dagen

På tisdagskvällen höll premiärminister Alexis Tsipras ett drygt timslångt tv-sänt tal.

– Jag skrev under ett avtal som jag inte tror på, men jag är redo att genomföra det och ta ansvar, sa premiärminister Alexis Tsipras intervjuad av statliga tv-kanalen ERT.

– Möjligtvis lugnade han folket lite med att säga att han egentligen inte är för stödprogrammet, men att det måste bli ett ja för att Grekland ska kunna få lite lugn och ro för att arbeta framåt, säger Marie Nordstrand.

Men missnöjet är stort och en rad demonstrationer väntas.

– Framför allt är det fackförbunden som demonstrerar med budskapet att deras anställda nu kommer att få det ännu sämre, säger Nordstand.

Utanför parlamentsbyggnaden har de statsanställdas förbund inlett en strejk.

– Allt fler samlas utanför parlamentet, säger Marie Nordstrand i en direktrapport i Rapport 19.30.

Samtidigt förstärker den grekiska polisen bevakningen i centrala Aten. Bussar har körts ut i närheten av parlamentet för att hindra demonstranter att röra sig mot byggnaden.

Bankerna fortsatt stängda

Greklands finansminister meddelade på onsdagsförmiddagen att bankerna kommer fortsätta vara stängda ”åtminstone till och med torsdag”, skriver nyhetsbyrån AP. Men att det kommer finnas möjlighet att göra vissa transaktioner.

– Det finns inga formella beslut om detta, men de måste så klart göra någonting för att folk ska kunna komma åt sina pengar. Folk jag har pratat med är inställda på att bankerna kommer att vara stängda ett tag till, säger Marie Nordstrand.

Bankerna har varit stängda sedan den 29 juni och uttagen är begränsade till 60 euro om dagen. De som saknar bankkort kan få ut 120 euro på några uttagsställen för att kunna betala sina räkningar.

Kredit- och betalkort går bra att använda, liksom att överföra pengar elektroniskt. Dock krävs särskilda tillstånd för att flytta pengar utomlands.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomiska krisen i Grekland

Mer i ämnet