Den grekiske premiärministern Alexis Tsipras i samband med att han i går lämnade krismötet med eurozonens ledare. I dag ska han möta Europaparlamentets ledamöter. Foto: TT

Desperat jakt på lösning – Tsipras möter parlamentet

Uppdaterad
Publicerad

Den allt mer febrila jakten på en lösning på den grekiska krisen inleds i dag med att landets premiärminister Alexis Tsipras möter Europaparlamentet i Strasbourg.

Även Europeiska rådets ordförande Donald Tusk och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker ska delta i parlamentsmötet som är planerat att börja klockan 9.30 svensk tid.

Efter gårkvällens toppmöte och beskedet att EU-ledarna ger Aten en frist fram till söndag då en överenskommelse om hur Grekland ska ta sig ur krisen måste träffas, var Tusk tydlig med att det är nu eller aldrig som gäller för Grekland.

– I kväll tvingas jag säga det högt och ljudligt — den sista deadlinen löper ut denna vecka, sade han på den efterföljande presskonferensen.

Ekonomiska krisen i Grekland

Är beredda på ”grexit”

Även Jean-Claude Juncker deltog i presskonferensen och han förklarade att EU-kommissionen för sin del var berett på allt, inklusive att Grekland lämnar euron, allmänt kallat grexit.

– Vi har förberett ett grexit-scenario i detalj, ett humanitärt scenario och ett scenario där Grekland är kvar i eurozonen, förklarade Juncker.

Varnar för upplopp

Den grekiska ekonomin står på randen till katastrof, säger Frankrikes centralbankschef Christian Noyer i fransk radio, enligt AFP.

– En uppgörelse måste absolut nås på söndag för efter det kommer det att vara för sent och konsekvenserna blir allvarliga.

– Det kan bli upplopp . . .och kaos i landet, hävdar Noyer.

EU:s finanskommissionär Pierre Moscovici är uttrycker oro i en BBC-intervju, där han säger att ”eurozonens framtid står på spel”.

Måste ta fram förslag

Inför söndagens toppmöte då EU:s samtliga 28 medlemsstater ska delta, måste Grekland ha lagt fram ett detaljerat förslag på omfattande reformer. Detta måste ske senaste torsdag, Tsipras ska också under gårdagens möte ha lovat att komma med en ny hjälpansökan som ska behandlas av de internationella långivarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomiska krisen i Grekland

Mer i ämnet