Greklands finansminister Euklidis Tsakalotos och premiärminister Alexis Tsipras under ett möte i parlamentet förra veckan. Foto: TT

Tsipras söker stöd för ny votering

Uppdaterad
Publicerad

I dag ska Greklands parlament rösta om en andra omgång tuffa reformer som krävs för att landet ska få börja förhandla om ett nytt räddningspaket.

Premiärminister Alexis Tsipras fick igenom det första reformpaketet i parlamentet i förra veckan, trots en revolt inom hans eget parti Syriza. I går försökte han tala upproriska parlamentariker till rätta:

– Fram till i dag har jag sett reaktioner, jag har läst heroiska uttalanden, men jag har inte hört något alternativ, sade Tsipras inför den viktiga omröstningen, enligt Reuters.

I den förra omröstningen revolterade 38 av Syrizas 149 ledamöter och röstade antingen nej till reformpaketet eller avstod från att rösta. Regeringen väntas vinna även onsdagens omröstning, med hjälp från proeuropeiska oppositionspartier, men om upproret inom Syriza växer kan Tipras tvingas utlysa nyval, tror flera analytiker.

86 miljarder euro

Parlamentet måste rösta ja även till det andra reformförslaget för att få börja förhandlingar med eurozonen, Europeiska centralbanken (ECB) och Internationella valutafonden (IMF) om ett nytt stödpaket på 86 miljarder euro (cirka 810 miljarder kronor).

Regeringen väntas inleda förhandlingarna med långivarna direkt efter onsdagens omröstning, och siktar på att de ska vara klara till den 20 augusti, säger regeringens talesperson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.