Analys: Tsipras tvingades svika sina vallöften

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Att utlysa nyval är ett sätt för den grekiska premiärministern Alexis Tsipras att rädda sig själv. Han vädjar nu till de grekiska väljarna om förnyat och bredare stöd, skriver SVT:s Rolf Fredriksson i en analys.

Rolf Fredriksson

Utrikesreporter

Alexis Tsipras och hans nya vänsterparti har av många greker setts som en ung och frisk fläkt. Men Tsipras har senaste halvåret tvingats svika sina vallöften och gå med på sparkrav och förändringar som han ursprungligen lovade väljarna att stoppa. Trots det ses han som en populär person.

Alexis Tsipras kom till makten för ett halvår sen. Vid nyvalet den 25 januari i år fick vänsterkoalitionen Syriza 36 procent av rösterna och blev största parti och Alexis Tsipras bildade då en koalitionsregering.

Ekonomiska krisen i Grekland

Budskapet under valrörelsen hade varit att de gamla politikerna från socialdemokratiska PASOK och borgerliga Ny Demokrati, som växelvis styrt Grekland de gångna årtiondena, var idélösa, passiva och korrupta.

Lovade stort

Tsipras och hans Syriza lovade grekerna en ny värdighet och att vänsterregeringen bättre skulle kunna stå emot de internationella långivarna och driva fram bättre och mjukare villkor för grekerna.

En majoritet greker vill vara kvar i euro-samarbetet eftersom de vill ha en stabil valuta och de har inga positiva minnen av den gamla drachman som ständigt devalverades och förlorade i värde.

När Syriza lovade grekerna att både ha euron kvar och få mjukare sparkrav lät det lockande för många.

Pratade förbi varann

Vårens förhandlingar mellan Syriza-regeringen och långivarna från övriga euro-länder, Europeiska centralbanken ECB och Internationella valutafonden IMF visade att alla pratade förbi varann, och krisen fick en kulmen i juli.

Syriza-regeringen upprepade ständigt att långivarna måste ta hänsyn till valresultatet i Grekland, långivarna upprepade att Grekland måste följa de avtal som tidigare grekiska regeringar undertecknat för att få lån och stödpaket.

Folkomröstning högt spel

Alexis Tsipras och Syriza spelade högt och utlyste en folkomröstning den 5 juli och fick där ett rungande nej – Grekland skulle inte godta långivarnas krav.

Återigen hade Syriza lovat att med uppbackning från de grekiska väljarna skulle det gå att förhandla fram mildare villkor.

Men långivarna, med den tyska regeringen i spetsen, sa nej till förändrade villkor, och inför hotet att Grekland skulle kunna tvingas att lämna euro-samarbetet så kröp Alexis Tsipras till korset och gick med på en uppgörelse. En uppgörelse som innebär att landet kan stanna i euron med nya stödlån, men paketet innebär också privatiseringar av statliga företag, skattehöjningar och försämringar av pensionsvillkor.

Egna partiet splittrat

I Syriza-koalitionen har det funnits en djup splittring och flera av Syrizas parlamentsledamöter har röstat mot uppgörelsen. Alexis Tsipras har däremot haft en personlig popularitet bland många greker. Tsipras uppfattas som att han ”gjorde ändå ett rejält försök och han fick det bästa han kunde” av Tyskland och de andra långivarna.

Utifrån Alexis Tsipras personliga popularitetssiffror har det länge spekulerats i att han skulle utlysa nyval under hösten, för att kväsa motståndarna i det egna Syriza-partiet och för att få ett bredare stöd bland nya väljare.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Ekonomiska krisen i Grekland

Mer i ämnet