Tsunamivarning efter kraftigt jordskalv i Stilla havet

Uppdaterad
Publicerad

Tsunamivarningar utfärdades runt Salomonsjön i västra Stilla havet efter ett skalv med magnituden 7,9 i Papua Nya Guinea. Men efter några timmar kunde flodvågsvarningscentrat PTWC blåsa faran över.

Skalvet inträffade på söndagseftermiddagen lokal tid, tidigt på morgonen svensk tid, vid ön Bougainvilles sydvästra kust. Eventuella vågor drabbar därmed i första hand ”insidan” av ett antal öar i Papua Nya Guinea, som bildar en ring runt Salomonsjön.

Eftersom skalvets centrum låg över 13 mil ner under jord- och havsytan kunde dock riskerna snabbt tonas ned.

– På grund av skalvets stora djup är det inte troligt att det blir några anmärkningsvärda vågor, säger Chris McKee vid geofysikobservatoriet i Papua Nya Guineas huvudstad Port Moresby till nyhetsbyrån Reuters.

McKee har inte heller hört talas om några skador nära epicentrat.

Utspridd befolkning

Bougainville har knappt 200 000 invånare, men liksom den större ön New Britain mittemot är befolkningen utspridd – det finns inga större kuststäder som kan drabbas av vågorna. New Britain har ungefär en halv miljon invånare.

I det första skedet utfärdades tsunamivarningar även för bland annat Nauru, Vanuatu och Indonesien, men de drogs in ännu snabbare.

Men nervositeten är enligt medier i regionen stor nu, efter ett antal kraftiga skalv på sistone.

Flera länder, däribland Salomonöarna och Nya Zeeland, drabbades i slutet av förra året av mycket kraftiga skalv, med magnituder uppemot 8,0.

Normalt i fjol

För världen som helhet var 2016 dock ett ganska normalt jordbävningsår, med 17 skalv med magnituder mellan 7,0 och 7,9, och inga skalv på 8,0 eller däröver.

Papua Nya Guinea ligger längs den så kallade Eldringen, ett vidsträckt område med hög seismisk aktivitet och vulkaner där runt 90 procent av världens jordskalv inträffar, enligt den amerikanska myndigheten USGS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.