President Hollande och premiärminister Tsipras vid talarstolen i presidentens residens i Paris i februari. Foto: Arkivfoto

Tuffa krisförhandlingar kan avgöra Greklands framtid

Uppdaterad
Publicerad

Greklands premiärminister Alexis Tsipras möter i dag EU-ledare för krissamtal och tuffa förhandlingar. På mötet ska han lägga fram ett nytt förslag för hur Grekland ska ta sig ur den akuta krisen. Inför mötet öppnar Frankrike för att ge Grekland mer tid på sig att betala lånen.

Eurozonens ledare möts i Bryssel för diskussioner om nya nödlån till Grekland. Inledningsvis träffas finansministrarna och i det mötet väntas Greklans nye finansminister Euklidis Tsakalotos att delta.

Tsakalotos har sedan i april varit huvudansvarig för förhandlingarna med rådgivarna. Nu kommer han till Bryssel i egenskap av finansminister sedan Yanis Varoufakis avgått under måndagen. Varoufakis var en av de mest kritiska till långivarnas krav och avgick för att underlätta förhandlingarna. Tsakalotos kommer till Bryssel med det grekiska folkets röster i ryggen.

Ekonomiska krisen i Grekland

– De gjorde motstånd och sade att det här landet förtjänar bättre och att vi inte kan acceptera en ogenomförbar lösning, sade Tsakalotos i går.

”Tiden rinner iväg”

Men tiden är knapp. De grekiska bankerna håller fortsatt stängt och grekerna hamstrar mat och bensin.

– Tiden rinner iväg. Det är bråttom för Grekland. Det är bråttom för EU, sade Frankrikes president Francois Hollande efter ett möte med Tysklands förbundskansler Angela Merkel under måndagskvällen.

– Vi måste hitta ett sätt att hantera det här på. Dörren är öppen för förhandlingar men vi behöver ett förslag på bordet den här veckan för att nå en lösning, sade Merkel.

Merkel upprepade sin åsikt om att långivarnas senaste bud varit ”generöst”.

Nya förslag

Den grekiske premiärministern Alexis Tsipras ska presentera nya förslag när han möter sina EU-kolleger i kväll. Hur förslagen skiljer sig från Tsipras föregående bud är inte känt. Sannolikt kommer Tsipras att begära att en del av skulden skrivs av, ett krav som Tyskland redan har sagt nej till.

Den franske premiärministern Manuel Valls sade dock under tisdagsmorgonen till fransk radio att Frankrike är redo att diskutera möjligheterna att ge Grekland mer tid på sig att betala sina skulder.

– Frankrike är övertygat om att vi inte kan ta risken att låta Grekland lämna eurozonen, sade Valls.

ECB: Inga nya nödlån

I väntan på en lösning kommer Greklands banker att hålla stängt även tisdag och onsdag, säger chefen för bankföreningen Louka Katseli efter ett möte med finansdepartementet. Uttagstaket ligger också kvar på 60 euro.

Bankerna är helt beroende av att Europeiska centralbanken, ECB, håller dem flytande med ett inflöde av pengar. Men beskedet från ECB under måndagskvällen var att inga nya nödlån kommer att ges i väntan på att Grekland och långivarna ska komma överens. Det sätter extra press på bankerna att klara sig när uttagen av kontanter fortsätter. ECB kräver också en högre säkerhet från Grekland för att betala ut nödlånen.

Utan stöd kommer pengarna till pensioner och offentlig anställdas löner att ta slut mycket snart.

Hamstring

Många greker förbereder sig också på bistra tider och tomma varuhyllor, rapporterar TT:s utsände. Giorgos Vlastos hamstrade häromdagen 20 kilo mjöl och flera säckar ris. Det han tycker är värst är ovissheten.

– Varorna kommer ta slut om det fortsätter så här. De i byarna klarar sig, men vi i städerna, hur ska vi klara oss?

Många greker har köpt på sig större lager mat i oro över att ekonomin kommer att kollapsa.

I den svala matbutiken Masoutis i Thessaloniki strosar kunderna ännu bland hyllor fulla av varor. Men även där har man märkt av en ökad efterfrågan.

– Framförallt är det basvaror som olivolja, mjöl och mjölk som folk köper i större mänger än tidigare, säger butiksansvariga Dimitra Tragiannou.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomiska krisen i Grekland

Mer i ämnet