Tuffa förhandlingar om fiskeregler

Uppdaterad
Publicerad

Nu möts EU:s fiskeministrar för att försöka sätta ner foten om de närmaste 10 årens fiskepolitik.

Sverige trycker på för hårdare regler men många länder bromsar och det finns en risk att förändringarna skjuts på framtiden och att det blir en fiskepolitik full av undantag.

EU-parlamentet röstade i början av året igenom ett förslag som skulle innebära en betydande skärpning av den europeiska fiskepolitiken. Fiskeministrarna skulle vara tvungna att följa forskarnas råd, planer ska göras för när bestånden ska ha växt till hållbara nivåer och det ska bli förbjudet att kasta tilllbaka oönskade fångster, så kallade utkast.

EU

Ingen tid att förlora

Men fiskeministrarna gjorde tummen ner och ville i ett första beslut skjuta fram tidsgränserna, och tillåta undantag i dumpningsförbudet. Sedan dess pågår en förhandling mellan fiskeministrarna, parlamentet och EU-kommissionen och målet är att anta en ny fiskepolitik (CFP) i juni.

– Vi kan inte förlora mer tid nu. Det vore synd att förlora den här möjligheten. Jag hoppas att vi kan nå en uppgörelse som stoppar överfisket, stoppar utkastet och skapar ett hållbart fiske för alla, säger EU:s grekiska fiskekommissionär Maria Damanaki till TT.

I dag och i morgon tisdag träffas fiskeministrarna i Bryssel igen för att enas om en förhandlingsposition. De två stora frågorna handlar om hur fiskebestånden ska återhämta sig och till vilket år det ska gälla och hur tufft förbudet mot att dumpa fisk ska bli.

Sverige var det enda land som röstade nej till ministrarnas urvattnade förslag vid det senaste mötet, och slåss för tuffare regler. Men flera av de stora länderna, med Spanien och Polen  i spetsen, blockerar reformer med hänsyn till fiskeindustrin.

– Än är jag inte orolig, men det är klart att det kan uppstå ett läge där de som inte vill det vi vill agerar på ett sätt så att reformen kollapsar. Det skulle innebära att än fler bestånd beskattas på ett sätt som gör att tillväxten inte blir som vi vill att den ska vara, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) till TT.

Ekonomisk katastrof

Men överfisket är inte bara en ekologisk katastrof utan även en ekonomisk. Enligt Världsnaturfonden, WWF, har det dumpats torsk i Nordsjön och Skagerack till ett värde av 28 miljarder kronor under de senaste 50 åren. Världsbanken beräknar att EU förlorar intäkter på 20 miljarder om året.

Genom att låta bestånden växa till och genom att inte tillåta högre fångster än vad som är hållbart (kallas MSY, Maximum Sustsainable Yield, i förhandlingarna), kan intäkterna öka. Europeiska fiskbestånd kan bli fyra gånger större och ge 63 procent större fångster, visar forskaren Rainer Froese vid IFM-GEOMAR i Kiel.

Enligt WWF skulle EU-parlametents tuffare förslag innebära på 10 års sikt:

* 80 procent ökade fångster av hållbart fångad fisk

* Inkomsterna från fiskesektorn ökar med ca 19 miljarder kronor per år (en ökning på 80 procent)

* Den genomsnittliga inkomsten för yrkesfiskarna fördubblas

* 32.000 nya heltidsjobb inom näringen skapas

Tufft förhandlingsspel

Om ministrarna inte är beredda att kompromissa, kommer beslutet om EU.s nya fiskepolitik att skjutas fram.

– Nu är det skarpt läge. Om inte ministrarna inte kommer närmare parlamentet, då riskerar reformen att inte bli klar till i juni. Vi är oroliga att det blir en jättesvag kompromiss, säger Jenny Fors, ansvarig för fiskepolicy på WWF.

Ministerrådets beslut blir avgörande för framtiden europeiska fiske, men Sverige kommer att få svårt att stå upp mot de stora länder som vill ha undantag och framskjutna tidsgränser.

– Ja, det är klart att jag är lite orolig. Det har varit ett väldigt tufft förhandlingsspel. Hittills har ministerrådet inte visat någon flexibilitet överhuvudtaget. Det är inget sätt att förhandla på – det är utpressning, säger Isabella Lövin (MP) som drivit frågan i EU-parlamentets fiskeutskott.

Fakta: Fiskereformen

* Enligt den reform av fiskepolitiken som behandlas i EU är det bland annat tänkt att länderna inte ska få enas om fiskekvoter som är för höga för att anses hållbara.

* I stället måste förvaltningsplaner utarbetas och kvoterna följa vetenskapliga rekommendationer.

* Det blir även förbjudet att dumpa den fisk som i dag i enorma mängder kastas tillbaka i havet endast för att den är av fel sort eller storlek.

* EU:s fiskeavtal med utvecklingsländer ska dessutom endast gälla den fisk som lokala fiskare inte själva klarar att fiska upp.

* Flera medlemsländer – inte minst de stora fiskeländerna – tycker dock att åtgärderna är för långtgående och vill minska kraven.

* Förhandlingar pågår mellan medlemsländernas ministrar, EU-kommissionen och EU-parlamentet i hopp om att nå en kompromiss före halvårsskiftet.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU

Mer i ämnet