Foto: TT

Tunisiskt fredsarbete får Nobels fredspris

Uppdaterad
Publicerad

Nobels fredspris 2015 tilldelas Tunisiens nationella dialogkvartett. Gruppen, som representerar olika delar av civilsamhällets, belönas för sina insatser efter Jasminrevolutionen i Tunisien.

Prick klockan 11 kom beskedet från Oslo, levererat av den norska Nobelkommitténs ordförande Kaci Kullmann Five. 2015 års fredspris går till den tunisiska gruppen ”The national dialog quartet” – Den nationella dialogkvartetten – för dess arbete för att införa och säkra en stabil demokrati i det nordafrikanska landet.

Räddade demokratin

– Kvartetten bildades i december 2013 när demokratiseringsprocessen i Tunisien riskerade att kollapsa på grund av politiska mord och omfattande social oro i landet, motiverade Kullmann Five valet.

Nobelpriset 2015

Jasminrevolutionen i Tunisien kring nyåret 2010/2011, som på många sätt blev startskottet den efterföljande den arabiska våren, riskerade att sluta i ett blodbad.

–Kvartetten tog fram en alternativ, fredlig process i en tid då landet stod på randen till inbördeskrig. De var därför helt nödvändiga för upprättandet av en ny konstitution och en garant de fundamentala rättigheterna för Tunisiens folk, oberoende av kön religion eller politisk åskådning, sade kommitténs ordförande Kaci Kullmann Five.

”Överväldigad”

Den nationella dialogkvartetten består av fyra organisationer från det tunisiska samhället. Dessa representerar olika sektorer och värderingar: arbetsliv och välfärd, rättstatsprinciper och mänskliga rättigheter.

Det är denna kvartett, inte de fyra organisationerna var för sig, som tilldelas årets fredspris, förtydligar Nobelkommittén.

– Det är ett pris som kröner två års insatser som gjorts av kvartetten när landet befann sig i fara på alla fronter. Jag är glad, säger Houcine Abassi, ordförande på den fackliga organisationen UGTT till AP och tillägger att medlemmarna i kvartetten inte väntade sig priset.

När TT når arbetsgivarorganisationen Tunisian Confederation of Industry, Trade and Handicrafts (UTICA) i Tunis vet inte alla om att man fått Nobels fredspris.

Skratt och utrop utbryter i andra änden av telefonlinjen. Efter en stunds rundkoppling nås en medhjälpare till ordföranden Ouided Bouchamaoui. Hon säger att de är mycket glada och upprymda över priset.

 Wallström (S) glad

Utrikesminister Margot Wallström (S) hyllar kommitténs val av pristagare.

– Fantastiskt roligt och välförtjänt! Att åstadkomma demokratiska reformer i ett så utsatt land som Tunisien är ett mycket svår process, men här har man gjort allting rätt. Det är kvartetten som gjort det möjligt för civilsamhällets olika delar att få inflytande över utvecklingen, säger Margot Wallström till SVT.

Otippat val

Kvartetten hade inte nämnts i förhandstipsen och för de flesta kom beskedet nog som en överraskning. I spekulationerna hade Tysklands förbundkansler Angela Merkel seglat upp som stor favorit, följd av bland annat påven Franciskus.

Men enligt Svenska Freds ordförande Anna Ek nämndes flera tunisiska ledare i samband med förra årets fredspris.

– Kvartetten är ett klokt val från kommittén eftersom det lyfter hur viktigt det civila samhället är för bygget av fred och demokrati. Det är en central aktör och processen i Tunisien var inte enkel. Jag vet bland annat att kvinnoorganisationerna fick kämpa mycket hårt för att få fram kvinnornas perspektiv på fred och säkerhet, säger Anna Ek till SVT.

FYRA ORGANISATIONER INGÅR

Organisationerna som ingår i den tunisiska kvartetten för nationell dialog:

  • Fackföreningen Tunisian General Labour Union (UGTT)
  • Arbetsgivarorganisationen Tunisian Confederation of Industry, Trade and Handicrafts (UTICA)
  • Människorättsorganisationen Tunisian Human Rights League (LDTH)
  • Den nationella advokatföreningen Tunisian Order of Lawyers.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset 2015

Mer i ämnet