Tungt beväpnad polis vid stationen Oxford Circus i London. Foto: TT

Polisinsats i London över – stationen öppen igen

Uppdaterad
Publicerad

Minst 16 människor skadades i tumultet som utbröt när tunnelbanestationen Oxford Circus i London utrymdes efter ett terrorlarm, strax före klockan 18 svensk tid. Polisen söker nu efter två män som tros ha orsakat paniken.

Londonpolisen arbetar efter hypotesen att tumultet som utbröt på fredagseftermiddagen i centrala London orsakades av två grälande män på plattformen i tunnelbanestationen Oxford Circus.

Nu vill man komma i kontakt med männen och har släppt övervakningsbilder på dem. De uppges inte vara misstänkta för något.

I ett pressmeddelande skriver polisen att de fick in larm om skottlossning vid 17.38 svensk tid och att de agerade som om händelsen var terrorrelaterad.

Många skadade

Även tunnelbanestationen Bond Street stängdes och en stor insats pågick under drygt en timme.

Flera personer skadades i tumultet och trängseln som utbröt. Sju personer vårdades för lättare skador på plats och ytterligare nio fick föras till sjukhus. En av dem som togs till sjukhus skadades svårt i benen, enligt sjukvården NHS.

Under insatsen skrev Londonpolisen på Twitter att de uppmanade folk att undvika platsen och söka skydd i närliggande byggnader. Flera gator intill stationen spärrades av i samband med händelsen.

Folk skrek och grät

Ett vittne säger till BBC att han stod intill tunnelbaneuppgången när massa människor plötsligt kom skrikandes uppför trappan. Enligt BBC sågs folk springa från platsen. BBC:s reporter på plats berättade att folk skrek och grät.

Londons brandkår uppgav att de skickade tre utryckningsfordon till platsen.

Polisen: Inga bevis om skottlossning

Strax före 19-tiden meddelade polisen i London att de varken hade hittat några bevis på att skottlossning ägt rum eller några misstänkta. Man uppmanade dock folk att fortsatt stanna inomhus och undvika platsen ytterligare en stund.

Under kvällen fanns polis kvar på platsen, men ingen stor insats pågick.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.