ARKIVBILD. Foto: TT

Turister sköts ihjäl av misstag

Uppdaterad
Publicerad

Egyptisk militär har av misstag dödat 12 personer – bland dem mexikanska turister och deras egyptiska guider – under en anti-terroroperation.

Turisterna färdades i en fordonskonvoj i Egyptens västra öken nära Wahat när de av misstag togs för terrorister, uppger det egyptiska inrikesministeriet. Förutom de 12 döda har 10 personer skadats och vårdas på sjukhus här i Kairo.

Svenska utrikesdepartement har ”ingen kännedom om att några svenskar skulle ha drabbats”, säger Cahtarina Österman vid UD:s pressjour till TT.

Det egyptiska inrikesministeriet säger att turistkonvojen befann sig i ett område där turister normalt inte får vistas när säkerhetsstyrkorna öppnade eld sent på söndagseftermiddagen.

Laglöst område

Den västra öknen är populär bland turister för sina spektakulära klippformationer och ett mål för ökensafari – men det är också ett alltmer laglöst område.

Terrorgruppen den Islamiska staten har bland annat halshuggit en kroatisk oljearbetare där nu i somras.

Det egyptiska inrikesministeriet säger att händelsen kommer att utredas.

Mexiko fördömer attack

Mexikos president Enriqe Peña Nieto har fördömt attacken. Två av de 12 dödade har bekräftats som mexikanska medborgare men identifieringsarbetet pågår fortfarande.

Mexikos ambassadör har besökt fem av de skadade på sjukhus.

Egyptiska myndigheter uppger att attacken skedde ”av misstag” under en anti-terroroperation när säkerhetsstyrkor bestående av både polis och militär jagade jihadister nära gränsen mot Libyen.

Den långa gränsen mot Libyen är svårbevakad och det finns mycket vapen i området.

Turistström minskat

På söndag kväll gjorde terrorgruppen den Islamiska staten ett uttalande om att man ”motstått en militäroperation” i Egyptens västra öken.

Turismen är viktig för Egyptens ekonomi, men med anledning av oroligheterna i landet har turistströmmen minskat. Förra året besökte dock 10 miljoner turister landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.