Turistanläggningen där de fördes bort från.

Beväpnad grupp har kidnappat utlänningar i Filippinerna

Uppdaterad
Publicerad

En norrman, två kanadensiska turister och en filippinsk kvinna har förts bort av beväpnade män på en populär turistort i södra Filippinerna. Den filippinska marinen har satts in i sökandet.

Norrmannen, som är chef för en turistanläggning, kidnappades tillsammans kvinnan och de två kanadensiska männen sent i går kväll på ön Samal, i Davaoregionen.

– Fyra människor blev bortförda, men vi vet inte vilken grupp som ligger bakom attacken, sade Alberto Caber, kapten vid den filippinska armén, till reportrar efter kidnappningen.

Enligt Caber befann sig omkring 30 utländska turister vid anläggningen.

– Det förefaller som att utlänningarna var målet, de blev inte tagna på måfå, sade Caber.

Skakigt säkerhetsläge

Militären togs på sängen av attacken, som kommer som en påminnelse om det skakiga säkerhetsläget i södra landet, trots flera initiativ för att nå fred med olika islamistgrupperingar.

Davaoregionen har varit relativt lugn de senaste åren. I fjol undertecknades ett fredsavtal med den största muslimska rebellgruppen i området, vilket blev slutpunkten för en 45 år lång konflikt som skördat cirka 120.000 liv och tvingat omkring två miljoner människor på flykt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.