Foto: TT och wikileaks

Turkiet blockerar Wikileaks

Uppdaterad
Publicerad

Wikileaks har blockerats av den turkiska myndigheten som övervakar internet. Organisationen har de senaste dagarna publicerat nästan 300.000 e-postmeddelanden och 500.000 dokument från det styrande partiet AKP, president Recep Tayyip Edogans parti.

Den turkiska myndigheten uppger att man vidtagit ”administrativa åtgärder” mot sajten, en fras som används när man blockerar tillgången till sajter. Wikileaks varnade redan för några dagar sedan att man vänta sig bli nedstängd av Turkiet och tipsade sina läsare om hur man skulle komma runt problemet.

”Fortsätter kämpa”

Enligt NRK är några av de publicerade mejlen inte mer än knappt två veckor gamla.

– Vi fick materialet en vecka före kuppen, men Wikileaks har påskyndat publikationen som svar på regeringens utrensning efter kuppen, skriver organisationen på sin hemsida.

Mejlen och dokumenten har inte kommit från kuppmakarna eller konkurrerande partier, säger Wikileaks. På twitter säger Wikileaks att de fortsätter att kämpa för att hålla igång sajten och publicera materialet.

Nästan 300 människor dog i det misslyckade kuppförsöket förra veckan och omkring 1.400 skadades. Hittills har 50.000 personer gripits eller blivit avstängda från sina jobb misstänkta för kopplingar till kuppen, rapporterar Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.