Foto: TT

Turkiet har två mål i Syrien – slå ut IS och kurderna

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

De turkiska truppernas intåg i Syrien kan ses som ett svar på attacker från den syriska sidan mot turkiska Gaziantep, som den blodiga attacken mot ett bröllop nyligen.

Men Turkiet har också långtgående strategiska mål med insatsen.

Eva Elmsäter

Utrikesreporter

Turkarna går in i Syrien för att driva bot IS från deras sista stora fäste, Jarablus, längs den 50 mil långa gränsen mellan Turkiet och Syrien. De vill också förhindra att de syriska kurderna inom YPG får ett starkare fäste där.

Med USA

I aktionen mot IS-kontrollerade Jarablus har de turkiska trupperna amerikanskt understöd.

Syrienkriget

Den USA-ledda alliansen mot IS vill bryta jihadisternas sista fäste längs gränsen där man kan få in vapen och sympatisörer. IS trängs tillbaka på andra håll i Syrien och Irak och det är viktigt att de inte kan få in förstärkningar.

Turkiet deltar i aktionen mot IS men de har ett ännu viktigare mål. Deras prio ett är att förhindra att de syriska kurderna tar över området när IS tvingas dra sig tillbaka.

Oro för kurdisk stat

Turkiet har länge oroat sig för kurdernas framgångar på den syriska sidan. De hävdar att det syriska YPG har kopplingar till den turkiska PKK-gerillan, som den turkiska staten ser som en terrororganisation.

Problemet är att de syriska kurderna i YPG är de mest framgångsrika i striden mot IS och de har lyckats driva bort dom från stora områden.

Och de syriska kurderna i YPG är del av det USA-stödda SDF som slåss mot IS. Det här har orsakat stor friktion mellan USA och NATO-partnern Turkiet.

Förbättra relationer

Men i det här läget är målet officiellt IS och då får Turkiet understöd av USA. Aktionen kan också vara ett sätt att visa USA att Turkiet fortfarande är en värdefull partner i kriget mot terrorn.

Turkiet har under Syrienkrisen alltmer kommit på kant med USA, liksom man gjort med Ryssland. Den senaste tiden verkar det som om Turkiet försöker reparera de dåliga relationerna på flera håll för att inte riskera att isoleras internationellt. Turkiet fick till en början kritik för att man inte bekämpade IS. Inför den massiva kritiken och efter en lång rad IS-dåd inne i Turkiet har aktionerna mot IS trappats upp.

IS är allt mer trängda på flera håll både i Syrien och i Irak. I Irak har de drivits bort från flera viktiga områden och irakiska trupper förbereder nu att gå in i Mosul för att återta kontrollen.

Slutstriden närmar sig?

Frågan är om vi nu ser ett nytt kapitel i det syriska inbördeskriget. Kriget har pågått i över 5 år och har lett till att mer än 260.000 människor dödats.

Det kanske är för tidigt att säga att kriget går mot sitt slut, men mycket tyder på att parterna är utmattade. Nu försöker de med de resurser de har kvar ta så mycket territorium som möjligt. För att sen från en styrkeposition kunna sätta sig ner och förhandla om Syriens framtid. Och då är sannolikheten stor att grupperna behåller de områden de erövrat i strid. Och Turkiet vill inte ha en kurdisk stat intill sin gräns.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Syrienkriget

Mer i ämnet