Foto: TT

Turkiet häver Europakonventionen

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet kommer att tillfälligt upphäva den europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna som en följd av undantagstillståndet som råder i landet.

Efter det första nationella undantagstillståndet i Turkiet sedan 1980-talet försöker man nu lugna medborgarna och omvärlden med att man inte kommer att gå tillbaka till det tidigare hårda förtrycket i landet.

En av landets vice premiärministrar, Mehmet Simsek, har uttalat sig via Twitter och tv.

”Undantagstillståndet i Turkiet kommer inte att innebära begränsningar av rörligheten, folksamlingar eller den fria pressen”, har han skrivit på Twitter.

Numan Kurtulmus, även han vice premiärminister, säger samtidigt att europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna tillfälligt kommer att upphävas till följd av undantagstillståndet. Kurtulmus ska även ha sagt att undantagstillståndet kan avslutas inom en till en och en halv månad, i stället för tidigare utannonserade tre månader.

Många är oroliga

Runt om i världen uppmanas Turkiet att respektera lag och mänskliga rättigheter. På torsdagen sa Federica Mogherini och Johannes Hahn från EU att de är oroliga över utvecklingen i Turkiet efter undantagstillståndet.

Utrikesminister Margot Wallström tycker att situationen är allvarlig och anser att Erdogans retorik kan upplevas som agressiv.

-– Just nu måste vi pröva alla vägar att på ett fredligt sätt få dem att förstå att det är viktigt att respektera demokrati och mänskliga rättigheter, säger Margot Wallström.

Begränsa rättigheter

Undantagstillståndet trädde i kraft på torsdagen och ger myndigheterna utökade möjligheter att agera mot dem som anses ha varit delaktiga i kuppförsöket förra veckan.

Det ger president Recep Tayyip Erdogan och regeringen rätt att stifta nya lagar utan att gå via parlamentet, och rätt att begränsa medborgarnas rättigheter.

Erdogan sade i ett tv-sänt tal på onsdagskvällen, efter ett långt möte med landets säkerhetsråd, att undantagstillståndet inte strider mot författningen och inte inkräktar på rättsstaten eller medborgarnas grundläggande friheter.

Militärer rädda efter kuppförsöket

I grannlandet Grekland fick åtta turkiska militärer villkorliga fängelsedomar på två månader för att de olagligt tagit sig in i landet. Militärerna flög kuppnatten till Grekland i en helikopter och sökte asyl. De fruktar för sin och sina familjers säkerhet efter kuppförsöket i Turkiet.

I början av augusti väntas beslut om deras asylansökan. Fram till dess får de stanna i häkte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.