Ryske och turkiske presidenten samtalar. Arkivbild. Foto: Kayhan Ozer/ AP/TT

Turkiet och Ryssland uppges vara eniga om eldupphör

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet och Ryssland har kommit överens om villkoren för ett eldupphör i hela Syrien, rapporterar turkiska statliga medier enligt AP. Uppgiften tillbakavisas dock från rysk sida.

De två länderna arbetar för att ett eldupphör ska träda i kraft redan efter midnatt, enligt den statliga turkiska nyhetsbyrån Anadolu Agency.

”Terrororganisationer” ska dock hållas utanför uppgörelsen, meddelar man utan att ange vilka rebellgrupper det gäller.

Syrienkriget

Garantera fredsprocessen

Om ett eldupphör blir hållbart kommer fredssamtal att hållas i Kazakstans huvudstad Astana, under rysk och turkisk ledning. De två länderna ska fungera som garanter för fredsprocessen, rapporterar nyhetsbyrån.

President Vladimir Putins talesman Dmitrij Peskov vill inte kommentera uppgifterna om en överenskommelse utan säger att Ryssland och Turkiet är i ”ständig kontakt” med varandra för att förbereda fredssamtal om Syrien. Enligt det ryska utrikesministeriet har FN:s Syrien-sändebud Staffan de Mistura lovat att hjälpa till med fredssamtalen.

”Omöjligt inkludera al-Assad”

Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusgolu bekräftar dock att länderna förberett en överenskommelse som syftar till totalt eldupphör i Syrien, och att den kan realiseras när som helst. Men enligt honom är en fredsprocess som inkluderar al-Assad ”omöjlig”, enligt nyhetsbyrån Reuters.

En sådan lösning skulle inte accepteras av den syriska oppositionen, anser Cavusgolu.

”Steg mot en kompromiss”

Andrej Kortunov, chef för en tankesmedja som står nära det ryska utrikesministeriet, tror att lösningen som diskuteras innebär att Syrien delas upp i ett antal självstyrande regioner samtidigt som al-Assad kvarstår som president under minst en fem-årsperiod.

– Det har skett steg mot en kompromiss. En slutgiltig överenskommelse blir tuff att nå, men positionerna har ändrats, säger han till Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet