Foto: TT

Turkiet: Omstridd sexlag ses över

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets styrande parti AKP drar tillbaka ett kontroversiellt lagförslag om sex mellan vuxna och barn. Efter beskedet samlades hundratals personer utanför parlamentet i protest mot lagförslaget. ”Kväv inte Turkiet mer med sådana här meningslösa diskussioner”, säger oppositionsledaren Devlet Bahceli.

Den uppmärksammade lagen innebär att den som haft sex med en minderårig inte åtalas om det skett utan tvång och hot samt om de inblandade gifter sig med varandra.

Lagförslaget har lett till omfattande protester. I helgen samlades tusentals människor i Istanbul för att protestera mot vad man menar uppmuntrar till våldtäkt på barn.

För några dagar sedan antogs lagen i den första av två omröstningar i parlamentet. Men nu dras alltså förslaget tillbaka från parlamentet till en kommission. Enligt premiärminister Binali  Yildirim kommer AKP att begära in ett yttrande från oppositionen och andra organisationer som motsatt sig lagförslaget för att omformulera det.

FN-organ: Inför inte lagen

Efter att regeringen hade dragit tillbaka lagförslaget samlades hundratals personer framför parlamentet för att protestera mot förslaget. Ordföranden för oppositionella Nationalistiska aktionspartiet Devlet Bahceli, bad vid ett tal i parlamentet, regeringen att helt slopa förslaget.

– Kväv inte Turkiet mer med sådana här meningslösa och tomma diskussioner, sade han enligt Reuters.

Även FN-organ har uppmanat regeringen att inte godkänna förslaget, som man menar skulle skada Turkiets förmåga att bekämpa sexuella övergrepp och barnäktenskap.

Den sexuella myndighetsåldern i Turkiet är 18 år men det är vanligt med barnäktenskap i landet. Regeringen hävdar att den försöker komma åt den sedvänjan.

Mycket orolig

AKP-parlamentsledamoten Ravza Kavakci Kan hävdar att lagförslaget har misstolkats. Han menar att det syftar till att normalisera tillvaron för unga kvinnor som har gift sig som minderåriga på grund av kulturella normer.

– Ett exempel är när kvinnan är 15 och mannen 17, de gifter sig, de är båda minderåriga, några år senare efter att de har fått barn, eller när de går för att registrera sina barn, eller när de går till läkaren, måste läkaren eller ämbetsmännen rapportera det här fallet om det är ett minderårigt äktenskap, så nu är de 24, 25 och helt plötsligt befinner sig deras makar i fängelse, säger han till BBC.

Men den turkiska författaren Elif Shafak är mycket orolig över lagförslaget och menar att en svag punkt är ordet ”samtycke”.

– Vad betyder det? Vi pratar om barn här. Så om våldtäktsmannen förhandlar med familjen, om han mutar eller hotar familjen, kan familjen lätt dra tillbaka sin klagan och de kan säga okej det fanns ett samtycke och det var inget våld inblandat, säger hon till BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.