Foto: TT

Turkiet: Önskar att nedskjutningen inte hänt

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets president Recep Erdogan säger nu att han önskar att nedskjutningen av det ryska stridsplanet i tisdags aldrig ägt rum. Samtidigt glider de båda länderna diplomatiskt allt längre ifrån varandra.

Turkiet meddelade i torsdags att landet inte kommer att be Ryssland om ursäkt för nedskjutningen. I dag kommer Erdogan med en kommentar som kan tolkas som något närliggande en ursäkt.

– Vi önskar att det inte hade hänt, men det hände. Jag hoppas att något sådant här inte händer igen.

Turkiet sköt ned ryskt stridsflygplan

Samtidigt avråder Turkiet nu sina medborgare från alla icke nödvändiga resor till Ryssland. I går meddelade Ryssland att visumfriheten för turkar dras in från och med årsskiftet. Ryssland har också sagt att man bryter all kontakt med turkisk militär och att man förbereder ekonomiska sanktioner mot Turkiet.

Erdogan uppmanar nu båda sidor i konflikten att närma sig saken på ett mer positivt sätt och säger att klimatmötet i Paris skulle utgöra ett bra tillfälle för de båda presidenterna att överkomma rådande spänningar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turkiet sköt ned ryskt stridsflygplan

Mer i ämnet