Merkel och Erdogan. Foto: TT

Turkiet pressar EU att infria löften

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet ställer villkor för att samarbeta med EU om att hejda flyktingströmmen. Det handlar både om pengar och att turkiska ledare ska bjudas in till viktiga EU-möten, uppger diplomatkällor.

EU måste infria sina löften om att betala Turkiet motsvarande 25 miljarder kronor per år och visumfria resor för turkar i utbyte mot samarbete för att hejda flyktingströmmen, säger en diplomat.

Bryta dödläget

EU måste också bryta dödläget i förhandlingarna om turkiskt EU-medlemskap och åter börja bjuda in turkiska ledare till EU-toppmöten för att kunna ingå ett samarbetsavtal, anser Turkiet ambassadör i Bryssel Selim Yenel.

– Det fungerar bara om EU infriar sina löften, de fyra löften de gav, säger Yenel.

Det verkar som om han utgår från att det kan ta månader innan det sker.

Dämpade förväntningarna

Bara några timmar efter att EU i mitten av oktober basunerade ut att unionen slutit ett samarbetsavtal om flyktingkrisen med Turkiet dämpade den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan och andra turkiska företrädare förväntningarna.

Erdogan uppmanade EU att ta Turkiets över tio år gamla medlemsansökan på större allvar och utrikesminister Feridun Sinirlioglu uttryckte sig hånfullt om EU:s förslag till finansiell hjälp.

Brysselambassadören hävdar att grekcyprioterna har blockerat försöken att få till stånd samtal om ett associationsavtal på olika politikområden, inklusive juridiska och grundläggande rättigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.