Turkiets president Tayiip Erdogan. Foto: Umit Bektas/Reuters

Utrensningen fortsätter i Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Regimens utrensning i Turkiet fortsätter. Näst i tur är ett fyrtiotal journalister och flygpersonal – som misstänks ha stött kuppförsöket.

Turkiska myndigheter utfärdade en arresteringsorder mot 42 journalister på måndagen, rapporterar den privata tv-kanalen NTV. En av dem som står på listan är den kände kommentatorn och tidigare politikern Nazli Ilicak – han sparkades 2013 från den regeringsvänliga tidningen Daily Sabah för att ha kritiserat ministrar som var inblandade i en korruptionshärva.

Flygpersonal sparkas

Samtidigt meddelade Turkish Airlines sent på söndagen att de avskedar över ett hundra anställda; chefer, kabin- och administrativ personal.

Oroligheter i Turkiet

Anledningen tros vara att personalen har kopplingar till den religiösa rörelsen som leds av den muslimske ledaren Fetullah Gülen. President Recep Tayyip Erdogan anklagar rörelsen för att ha stått bakom den misslyckade statskuppen.

Turkish Airlines, som är Europas fjärde största flygbolag, har hittills avböjt att lämna några kommentarer.

Fler utrensningar

Sedan den misslyckade militärkuppen har även teleoperatören Türk telekom sparkat 198 anställda. Regimen har gripit eller avsatt fler än 60 000 soldater, poliser, domare, lärare och tjänstemän.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Turkiet

Mer i ämnet