Turkiska stridsfordon rör sig mot gränsen till Syrien. Foto: TT

Turkiet utropar viktig seger mot IS

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet uppger att man tillsammans med trupper från Fria Syriska Armén har rensat gränsområdet mellan Syrien och Turkiet från stridande ur Islamiska staten. Terrorgruppen är i så fall avskuren från de viktiga vägarna in och ut ur Syrien.

Terrorgruppen IS uppges nu helt ha tappat kontrollen över sitt tidigare territorium längs den syrisk-turkiska gränsen.

Talespersoner från den turkiska militären meddelar via nyhetsbyrån Anadolu att den turkiska gränsen till Syrien rensades under söndagen från IS-terrorister.

– Vår 91 kilometer långa gräns från Azaz till Jarablus har blivit helt säkrad. Alla terrororganisationer är tillbakapressade. De är borta, säger Turkiets premiärminister Binali Yildirim.

Tagit över viktigt gränsområde

Trupper från Fria Syriska Armén, tillsammans med turkiska trupper och andra styrkor från koalitionen mot IS har helt tagit kontroll över gränsområdet som sträcker sig mellan städerna Jarablus och Azaz, säger Turkiet nu.

Förra veckan utropade Turkiet att Jarablus tagits över från IS, och nu ska man alltså ha gjort fler framryckningar. Gränsstaden Jarablus var en stragegiskt mycket viktig för terrorgruppen eftersom förnödenheter, pengar och stridande kommer från Turkiet och Europa den vägen. Azaz är en annan stad som har liknande betydelse, rapporterar CNN.

Gränsen mellan Turkiet och Syrien har varit den huvudsakliga vägen som frivilliga IS-stridande från Europa har tagit. Bland annat passerade terroristerna som utförde dåden i Paris och Bryssel den vägen. För första gången sedan 2013 har IS nu alltså ingen kontakt med turkiskt territorium.

IS avskurna från omvärlden

Skulle IS nu ha tappat kontrollen över gränsområdet mellan Azaz och Jarablus så är man avskurna och kan inte längre ta emot varor den vägen. Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet sa på söndagen att IS nu de facto har förlorat sin kontakt med omvärlden.

Även den svenske terrorforskaren Hans Brun sa till SVT tidigare i veckan att IS är ingringat.

– De är inlåsta i Irak och Syrien. Gränsen till Turkiet är stängd och de är utsatta för angrepp både från luften och marken.

Den turkiska regeringen har emellertid också varit tydliga att man inte bara riktar in sig på IS i sin offensiv, utan också kurdiska grupper som exempelvis YPG. Och det har skett strider mellan kurder och turkar efter att Turkiet inledde sin operation Eufrats sköld i Syrien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.