President Recep Tayyip Erdogan kan gå stärkt ur kuppförsöket. Foto: TT

Turkietexpert: Erdogan framstår nästan som oövervinnerlig

Uppdaterad
Publicerad

Diplomatiska förvecklingar, fler utrensningar och mer makt åt presidenten. Det är att vänta efter den misslyckade statskuppen i Turkiet. I dagsläget framstår president Erdogan nästan som oövervinnerlig. – Militären var den enda kraft som kunde utgöra ett hot, säger forskaren Paul Levin.

Kuppförsöket som inleddes på fredagskvällen har misslyckats. Den turkiska regeringen uppger att man har kontroll över situationen och går nu efter kuppmakarna, som man lovar att straffa hårt. Hittills har nära 6.000 personer gripits, samtidigt som många inom rättsväsendet har avskedats.

Regimen, med president Erdogan i spetsen, vill få bort anhängare till den muslimske predikanten Fethullah Gülen som lever i exil i USA. President Erdogan har anklagat predikantens anhängare för att ligga bakom kuppförsöket.

Oroligheter i Turkiet

Paul Levin, vid Institutet för Turkietstudier på Stockholms universitet, tror att utrensningarna kommer att fortsätta.

– Man kastar ett brett nät och går inte bara efter kuppmakare, utan även de som kan anklagas för att vara anhängare av Gülenrörelsen, säger han.

Rättsväsendet urholkas

Redan före kuppförsöket hade regimen genomfört utrensningar inom polisen. Dessutom hade man påbörjat en reform av rättsväsendet och planerade att avskeda ett stort antal domare och åklagare. Officiellt heter det att domstolarna ska effektiviseras, men kritiker hävdar att det är ett sätt att få in lojalister i systemet.

– Det är problematiskt ur demokratisk synvinkel. Det betyder att rättsväsendets oberoende urholkas allt mer.

Paul Levin tror att regimen kommer att skaffa sig mer kontroll över militären än tidigare. Dessutom kan det bli tal om en grundlagsändring för att stärka president Erdogans makt.

– I dagsläget har Erdogan mer en symbolisk roll, även om han de facto utövar stor makt. Jag tror att man kan komma att ändra grundlagen så att han formellt sett får större maktbefogenheter.

I sociala medier ryktas det även om att det kan komma att utlysas nyval. I så fall skulle Erdogan kunna kapitalisera på det starka stöd som han sannolikt har fått när han klarat sig undan militärkuppen och få in fler AKP-medlemmar i parlamentet. Då skulle han kunna få tillräckligt stort stöd för att genomdriva en grundlagsändring.

Diplomatiska förvecklingar

Regimen har talat om att återinföra dödsstraffet. Syftet sägs vara att förhindra att något liknande som kuppförsöket händer igen. Det skulle emellertid innebära att Turkiet bryter mot internationella konventioner och försvårar ett framtida EU-medlemskap.

– Jag är inte så säker på att det kommer att ske. Om man återinför det som man avskaffade, bland annat efter påtryckningar från EU, skulle det innebära ett steg i riktning bort från EU.

Enligt Paul Levin finns det risk för diplomatiska förvecklingar med USA med anledning av Fethullah Gülen. Turkiet har länge velat att USA ska utlämna predikanten och har upprepat kravet efter kuppförsöket.

– En turkisk minister uttalande sig aggressivt i går och sade att USA ligger bakom kuppen. Jag tror att han menade indirekt, eftersom USA ger skydd åt Gülen.

På lördagen kom uppgifter om att luftrummet ovanför flygbasen Incirlik i södra Turkiet hade stängts och elförsörjningen brutits. Nato-trupper använder flygbasen som bas för flygräder mot terrorgruppen IS i Syrien.

– Vissa bedömare menar att basen används som påtryckningsmedel.

Men på söndagen kom uppgifter om att basen hade öppnats igen.

Framstår som oövervinnerlig

För tillfället verkar inget kunna sätta käppar i hjulet för Erdogan.

Han har tidigare överlevt ett försök att stänga ned partiet i Högsta domstolen, omfattande protester 2013, och allvarliga korruptionsanklagelser där hans egen familj var indragen, en valförlust som snabbt vände till seger i ett nyval förra året – och nu senast ett kuppförsök.

– Efter det framstår Erdogan nästan som oövervinnerlig. Militären var den enda kraft som kunde utgöra ett hot mot Erdogan och den är allvarligt underminerad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Turkiet

Mer i ämnet