• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

– Det är som bilder man sett från Syrien, säger Turkietkännaren Halil M. karaveli om striderna i Turkiet. Foto: SVT

Turkietexpert: ”Mycket dramatisk upptrappning”

Uppdaterad
Publicerad

De senaste dagarnas strider i sydöstra Turkiet innebär en dramatisk upptrappning menar Turkietkännaren Halil M. Karaveli. – Detta tror jag är början på något som riskerar att gå väldigt, väldigt illa, säger han.

Turkiet sätter in stridsvagnar och granatkastare i de kurddominerade områdena i sydöstra delen av landet, i en ny offensiv mot terrorstämplade gerillan PKK. Detta har aldrig hänt tidigare under hela det kurdiska upproret, menar Halil M. Karaveli, Turkietkännare på Institutet för Säkerhets- och Utvecklingspolitik.

– Jag har sett bilder på turkiska stridsvagnar som rullar in i kurdiska städer och skjuter på folk, det har aldrig hänt förr. Inte under hela det kurdiska upproret. Det är klart att den turkiska armén har den väpnade styrkan att skjuta sönder allt. Det är ju stor förödelse i många av städerna, det är utegångsförbud. Människor lider under detta, säger Halil M. Karaveli.

”Det är som i Syrien”

Halil M. Karaveli menar att upptrappningen sker av flera skäl. Dels har PKK stärkt sina positioner i den sydöstra regionen, vilket president Erdoğan och armén ser som ett hot. Dels har PKK:s systerorganisation PYD fått ökat inflytande i Syrien och en starkare ställning efter sina framgångsrika strider mot Islamiska Staten. Erdoğan och armén ser ett samlat hot från en större kurdisk styrka i regonen, menar Karaveli.

– Det pågår en turkisk storoffensiv både i norra Irak men framför allt inne i Turkiet. Det har pågått sedan i somras men det har fått liten uppmärksamhet eller ingen uppmärksamhet alls i medierna.

”Unik situation”

Han beskriver de senaste dagarnas strider som ”en unik situation”.

– Den här urbana krigsföringen med stridsvagnar i städerna är som det vi ser i Syrien, det är ju den bilden man får. Det är en ganska unik situation och en mycket dramatisk upptrappning. Detta tror jag är början på något som riskerar att gå väldigt, väldigt illa.

– Nu har Ryssland dessutom all anledning att stötta kurderna mot Turkiet på grund av de ökade fientligheterna mellan Ryssland och Turkiet.

Radikal ny generation

Tidigare har kriget mellan kurderna och den turkiska staten mest utspelats på landsbygden. Det här här någonting annorlunda, menar Karaveli.

– Nu är kriget i städerna. De flesta kurder bor i städerna i sydöstra Turkiet och nu finns det en mycket radikal ung kurdisk generation som växt upp under 90-talet. De är ofta mycket mer radikala än vad PKK är, säger han.

Inte bara PKK

Halil M. Karaveli beskriver det kort och gott som att armén strider mot kurder. Det rör sig inte enbart om PKK.

– De unga har bildat självförsvarsorganisationer i städerna. Det här är en sorts ungdomsmilis som är kraftigt radikaliserad, det är inte alls säkert att de står under PKK:s kontroll, säger Halil M. Karaveli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.