Turkiets inrikesminister Efkan Ala. Foto: TT

Turkiets inrikesminister: IS bakom dådet i Istanbul

Uppdaterad
Publicerad

Personen som låg bakom gårdagens självmordsbombning i Istanbul har koppling till den militanta jihadiströrelsen Islamiska staten (IS). Det säger nu Turkiets inrikesminister Efkan Ala, rapporterar Reuters. Fem personer dödades i attacken.

Den utpekade självmordsbombaren från lördagens dåd, som identifierats genom dna från brottsplatsen, är en man född 1992 Gaziantep i södra Turkiet.  Han var inte eftersökt av myndigheterna enligt Efkan Ala men det är i efterhand fastslaget att han var medlem i IS.

Fem personer har frihetsberövats med anledning av händelsen. Enligt turkiska nyhetsbyrån Dogan är självmordsbombarens bror och pappa bland dem som förhörs.

Derbymatch ställs in

Inrikesministern uppger vidare att myndigheterna har förbjudit det kurdiska vårfirandet newroz-firandet i flera städer i landet på grund av säkerhetsläget.

Under söndagen kommer också beskedet att fotbollsmatchen mellan de turkiska lagen Galatasaray och Fenerbahce, som var tänkt att spelas ikväll klockan 19 svensk tid, ställs in på grund av ”ospecifierat hot”.

Sex självmordsattacker på mindre än ett år

Turkiet har drabbats av sex självmordsattacker på mindre än ett år. Skulden för attackerna har lagts på kurdiska separatiströrelser som Turkiet har terroriststämplat men även IS har utfört attacker. Bland annat beskylls IS för attacken i januari i Istanbul som krävde tolv människoliv.

USA-partner

Turkiet är en partner i den USA-ledda koalitionen mot IS och turkiska flygbaser används vid flygangreppen mot terrorrörelsen.

Inrikesminister Ala sade att landet är fast beslutet att fortsätta kampen mot terrorgrupper men medgav samtidigt att det är svårt att hindra självmordsbombare.

Fem personer dödades i lördagens attack – tre av offren var israeler och en var iranier. Totalt 39 personer skadades, varav åtta är allvarligt. 24 turister av de skadade var turister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.