Människor inspekterar skadade byggnader efter flyganfall mot stadsdelen Mashhad i Aleppo, Syrien. Bilden kommer från hjälporganisationen Vita hjälmarna. Foto: AP/TT

Turkisk offensiv i Syrien eskalerar

Uppdaterad
Publicerad

15 Turkiet-stödda rebeller har dödats i strider med terrorgruppen IS det senaste dygnet i norra Syrien. Det säger turkisk militär, som i slutet av augusti inledde en räd in i grannlandet.

Den turkiska offensiven, som fått namnet ”Eufrats sköld”, inleddes den 24 augusti och innefattar ett tusental specialstyrkor som tillsammans med rebeller ska sätta upp vad Turkiet kallar en säkerhetszon vid gränsen.  

De turkiska trupperna har också attackerat kurdiska trupper, som stöds av USA, vilket ytterligare spätt på den redan ansträngda relationen mellan Turkiet och USA.

Syrienkriget

Det senaste dygnet har striderna intensifierats och både IS och Turkietvänliga rebeller har sett stora förluster.

”Ett helvete för invånarna”

Samtidigt fortsätter Assadregimen tillsammans med Ryssland att flygbomba östra Aleppo. Staden har varit belägrad sedan tidigt i juli och FN:s humanitära chef Stephen O´Brien krävde för några dagar sedan att omedelbara åtgärder sätts in för att ”göra slut på det levande helvetet för invånarna”.

Bland annat har sjukvården i östra Aleppo helt slutat att fungera efter att ett antal sjukhus bombats och syriska och ryska bombplan har även slagit till mot delar av stadens vattenförsörjning.

”Diplomatin har misslyckats”

Fortsatta markstrider pågår också mellan syriska regimstyrkor och rebeller vid frontlinjen som löper tvärs igenom storstaden Aleppo.

Ryssland och president Bashar al-Assads styrkor inledde den 22 september en storoffensiv för att erövra den östra delen av storstaden Aleppo. Diplomatiska försök att stoppa striderna har misslyckats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet