Rök stiger upp från Syrien. Bilden är tagen från den turkiska gränsstaden Karkamis som ligger mittemot Jarablus som nu attackeras av turkiska styrkor som vill driva ut IS från staden. Foto: TT/AP

Erdogan: Jarablus är befriat från IS

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagskvällen uppgav Turkiets president Erdogan att syriska rebeller understödda av turkiska styrkor efter intagit Jarablus från IS. Offensiven mot den syriska staden inleddes i morse.

Enligt turkiska medier har styrkorna nu erövrat staden från IS. I offensiven deltar både stridsflyg och pansar. Stridsvagnar finns i gränsområdet, men om de verkligen rullat över gränsen och mot Jarablus finns det olika uppgifter om.

Tagit kontroll

Jarablus, eller Jarabulus, är ett samhälle omedelbart söder om turkisk-syriska gränsen, någon mil väster om det mer kända Kobane. Rebellstyrkor gick på eftermiddagen in i centrala Jarablus enligt statliga nyhetsbyrån Anadolu. Kort därpå kom beskedet att från rebellerna att de lyckats ta kontroll över IS-fästet Jarablus, rapporterar AFP.

Terroriströrelsen IS

Men insatsen syftar inte bara till att driva bort IS från området. Enligt president Recep Tayyip Erdogan riktas den också mot kurdiska styrkor. De senare anses allmänt vara en av de mest effektiva krafterna i kampen mot IS – och får bland annat stöd av USA. Men Erdogan kallar den kurdiska YPG-milisen för terrorister och Ankara oroas över att kurderna ska öka sitt territoriella inflytande i norra Syrien.

Senare på ondsagskvällen meddelade den turkiske premiärministern Yildirim att operationen i Syrien kommer att fortsätta ända tills de kurdiska YPG-styrkorna dragit sig tillbaka till den östra sidan av floden Eufrat.

Kapplöpning med kurdiska styrkor

De senaste dagarna har det rapporterats om en veritabel kapplöpning mellan Turkiets militär och kurdiska styrkor om att försöka inta staden. Provinsen Gaziantep i Turkiet har träffats av flera granater som avfyrats från Jarablus.

Upptrappningen är delvis ett resultat av det blodiga terrordådet i staden Gaziantep den gångna helgen, då över 50 människor dödades av en självmordsbombare på ett kurdiskt bröllop.

USA: Kurder har viktig roll

Den USA-stödda kurdisk-dominerade styrkan SDF drev nyligen ut IS från Manbij, omkring tre mil söderut. Ankara har länge varnat för de kurdiska styrkornas territoriella framsteg i norra Syrien.

I SDF ingår YPG-milisen, som i Turkiets ögon är en terroristgrupp. Men USA – Ankaras allierade i kampen mot IS – anser att de kurdiska grupperna har en viktig roll i kampen mot IS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet