Turkiska styrkor på väg mot den syriska gränsen. Foto: TT

Turkisk soldat dödad i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

En turkisk soldat har dödats i norra Syrien i samband med den pågående operationen Eufrats sköld, som beskrivs som den första i sitt slag.

Soldaten dog och tre andra skadades i en raketattack som kurdiska Demokratiska unionspartiet (PYD) beskylls för, rapporterar den statliga turkiska nyhetsbyrån Anatolia.

Enligt Anatolia svarade Turkiet på attacken med attacker mot olika PYD-mål.

Dubbel offensiv

Turkiska specialförband gick i onsdags över den syriska gränsen med stridsvagnar och hundratals soldater i en offensiv riktad mot både jihadiströrelsen IS (Islamiska staten) och de kurdiska miliser som kontrollerar delar av norra Syrien.

YPG-milisen – PYD:s väpnade gren – ses allmänt som en av de mest effektiva krafterna i kampen mot IS. Attacker mot den har fått FN, USA och EU att uppmana Turkiet till återhållsamhet. Men Turkiet betraktar YPG som en förlängning av terrorstämplade Kurdistans arbetarparti (PKK), som kämpar för kurdisk självständighet sedan 1980-talet, och därmed som en terrororganisation.

Ökade spänningar

De turk-kurdiska spänningarna i norra Syrien har ökat den senaste veckan. Pro-kurdiska rebeller uppgav på lördagen att de utsatts för turkiska flygattacker för första gången. Några dagar tidigare sade turkiska säkerhetskällor att turkiska styrkor skjutit granater mot YPG-milisen söder om den syriska staden Jarablus, som i dagarna togs tillbaka från IS.

Fakta: Kurder i Syrien

  • Kurdiska grupper kontrollerar delar av norra Syrien där de etablerat en slags de facto-självständighet sedan Syrienkriget inleddes. I tisdags tog PYD:s väpnade milis YPG kontroll över staden al-Hasakah, omkring 25 mil öster om Jarablus.
  • Det växande kurdiska inflytandet är ett orosmoln för Ankara, som kämpar mot det förbjudna Kurdistans arbetarparti (PKK). Enligt den turkiska regeringen är det PKK:s fel att attackerna i sydöstra Turkiet har trappats upp.
  • De kurdiska styrkorna tog nyligen kontroll över staden Manbij, söder om Jarablus. Turkiska styrkor tog på onsdagen över Jarablus, för att förhindra att kurderna tar kontroll över områden så nära gränsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.