Foto: TT

Turkisk offensiv mot IS

Uppdaterad
Publicerad

En turkisk soldat dödades, och ytterligare en skadades, under torsdagen då skott avfyrades inifrån Syrien mot den turkiska gränsstaden Kilis.

Turkisk militär har inlett en mindre offensiv mot några av Islamiska statens (IS) fästen i norra Syrien, efter att en turkisk soldat dödats i en skottväxling. Stridsflyg och ett antal pansarvagnar deltar i attacken.

Enligt en turkiskt talesperson misstänks terrorgruppen Islamiska staten (IS) ligga bakom dödsskjutningen, uppger nyhetsbyrån AP.

Attackerna i Turkiet

Samtidigt kommer också besked att Turkiet tillåter USA att utföra angrepp mot IS-styrkor från en amerikansk militärbas nära gränsen till Syrien.

18 luftangrepp ska redan ha skett mot mål kopplade till IS i Irak och Syrien, uppger Reuters.

Tidigare attacker under veckan

Våldet vid den syrisk-turkiska gränsen har eskalerat under de senaste dagarna. Tidigare under torsdagen sköts en turkisk polis till döds i staden Diyarbakir och ytterligare en polis har skadats i den senaste i en serie attacker i de kurddominerade områdena.

Dödsskjutningen ägde rum i de centrala delarna av staden, bara två dagar efter att två andra poliser dödats i Ceylanpinar nära den syriska gränsen.

Dådet i Ceylanpinar har den militanta kurdiska gruppen PKK tagit på sig och hävdar att det var en hämnd för terrordådet i Suruc som dödade 32 människor. IS låg bakom dådet i Suruc, uppger TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attackerna i Turkiet

Mer i ämnet