Foto: TT & Twitter

UD i diplomatbråk efter resevarningen

Uppdaterad
Publicerad

Den turkiska tidningen Güneş, som i en artikel varnar sina läsare för att resa till Sverige, menar att man på diplomatiska vägar har fått en förfrågan från Sverige att avpublicera texten, men ambassaden i Ankara förnekar att något sånt ska ha skett.

Sveriges ambassad i Turkiet har hamnat i en ordväxling med den turkiska tidningen Güneş som på fredagen publicerade en artikel som varnade läsare för att resa till Sverige. Enligt tidningen har Sverige flest fall av våldtäkter i världen.

Ambassaden svarade med att tweeta ut ett fem år gammalt förtydligande av statistiken från Brottsförebyggande rådet, med kommentaren ”I ljuset av återkommande missuppfattningar om våldtäktsstatistik i Sverige”.

Men tidningen påstår att man också har fått en förfrågan om att ta ned artikeln och säger att det är ”ett intrång i pressfriheten”.

”Svårt jämföra olika länders statistik”

Sveriges ambassad förnekar att man har skickat en sån förfrågan. ”Inte sant. Sverige är en stark anhängare av yttrandefriheten och har inget intresse av avpublicering”, skriver ambassaden.

Kort efter att den tweeten publicerade ambassaden ytterligare ett uttalande där man skriver att det är svårt att jämföra våldtäktsstatistik mellan länder med olika typer av lagstiftning och definitioner av vad en våldtäkt är. 

”(I Sverige redovisas alla) brott separat och alla rapporterade händelser registreras som brott, även om några av dem senare visar sig inte vara det”, skriver den svenska ambassaden.

UD förnekar

Att en förfrågan om avpublicering skickats från Sverige förnekas även av Utrikesdepartementet.

­– Rent allmänt har vi uppmärksammat det här. Det är inte första gången ett sådant rykte sprids om Sverige i andra länder. Nu är det Turkiet. Det är ambassadens uppgift att bemöta informationen, säger Katarina Byrenius Roslund, presskommunikatör på UD.

Güneş chefredaktör twittrar i eftermiddags att tidningen ”kommer att sätta morgondagens agenda i det här ämnet över hela världen” vilket kan tolkas som att den har mer att komma med i ämnet framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.