Arkivbild av en rysk MIG-29 Foto: TT

Turkiska stridsplan ”trakasserade”

Uppdaterad
Publicerad

Två turkiska stridsflygplan av typen F-16 blev i söndags ”trakasserade” av ett oidentifierat plan av typen Mig-29 vid turkisk-syriska gränsen, uppger Turkiets armé. Händelsen inträffade dagen efter en rysk kränkning av det turkiska luftrummet.

Enligt uttalandet från armén så pågick det okända planets förföljelse av de turkiska planen i fem minuter och 40 sekunder, enligt nyhetsbyrån AFP.

Samband med flygangrepp

Tidigare meddelade Turkiets regering att ryskt stridsflyg kränkte turkiskt luftrum under lördagen, i samband med flyganfallen mot rebeller i Syrien. Enligt Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu har Ryssland förklarat att kränkningen var ett misstag och sagt att förseelsen inte ska upprepas, skriver Reuters.

Syrienkriget

Vidare sade Davutoglu, i en direktsänd intervju i tv-kanalen Habertürk, att Rysslands inträde i Syrienkonflikten har eskalerat krisen. Han förklarade också, apropå kränkningen av det turkiska luftrummet, att Turkiets regler för ingripande är tydliga och gäller oavsett vem det är som står för kränkningen.

– Även om det är en fågel så kommer den att stoppas, sade han, enligt AFP.

Nato i krismöte

Nato-medlemmar ska träffas med anledning av de senaste timmarnas utveckling senare under måndagen, skriver Reuters. Enligt en anonym representant för det amerikanska försvaret var kränkningen ”ingen tillfällighet”.

– Det här bekräftar vår djupa oro över vad de gör, säger han enligt Reuters.

Vid kränkningen, som ledde till att Turkiets utrikesdepartement kallade till sig Rysslands ambassadör för att protestera, motades det ryska planet bort av två turkiska F-16-plan som patrullerade området intill gränsen till Syrien, skriver nyhetsbyrån AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet