En liten flicka knyter upp tobaksblad på pinnar för att förbereda torkningsprocessen i östra Lombok, i Nusa Tenggara Barat. Foto: Marcus Bleasdale / Human rights watch

Tusentals barn i Indonesien skippar skolan – för att jobba på tobaksodlingar

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals barn bedöms jobba på tobaksodlingar i Indonesien med tunga och direkt farliga arbetsuppgifter. Det skriver människorättsorganisationen Human Rights Watch i en ny rapport, och konstaterar att inget av de multinationella tobaksbolag som har verksamhet i landet gör tillräckligt för att se till att barn inte utnyttjas när tobaken i deras produkter tas fram.

Barnen är i bland bara åtta år gamla när de tvingas ut i arbete på många av de tobaksodlingar som finns i Indonesien. Human rights watch har i sin rapport inte fått fram några siffror över exakt hur många det handlar om, men troligtvis rör det sig om tusentals barn.

Ayu är ett av dessa barn. Hon är 13 år och vittnar i rapporten om hur hon under flera års tid har hjälpt till på tobaksfälten. Ofta jobbar hon både före och efter skolan, men även på helger och skollov.

”Jag spydde så många gånger”

Förra året hoppade hon över skolan eftersom det var mycket att göra under skördetiden. Ayus föräldrar jobbar med tobaksodlingarna, och när mamman bad henne att jobba istället för att gå till skolan så fick det bli så. Men det hårda jobbet har sitt pris, konstaterar 13-åriga Ayu i sitt vittnesmål.

– Jag spydde så många gånger... pappa fick bära hem mig. Det hände varje gång under skörden. Det var så hett, och jag var så trött. Jag spyr alltid varje gång jag skördar, säger hon.

Den nya HRW-rapporten visar på hur barnarbetare tvingas hantera giftiga kemikalier, använda sylvassa verktyg och bli exponerade för nikotin i extrem hetta när de arbetar på odlingarna.

Femte största tobaksproducenten

Det finns cirka 500.000 tobaksodlingar i Indonesien, världens femte största tobaksproducent. Internationella arbetarorganisationen, ILO, bedömer att åtminstone 1,5 miljoner barn, i åldersspannet tio till 17 år, arbetar på ett eller annat sätt inom indonesiskt lantbruk.

I den 119 sidor långa rapporten slår HRW att det förekommer barnarbete vid tobaksodlingar i fyra indonesiska provinser, tre av dessa provinser står tillsammans för närmare 90 procent av landets totala tobaksproduktion; östra Java, centrala Java och Nusa Tenggara Barat.

Slutsatserna om de svåra förhållandena för barn på tobaksodlingar baseras bland annat intervjuer med 227 personer, varav 132 är barnarbetare i åldrarna åtta till 17 år. Bara ett fåtal vuxna och barn har insett hälsofaran med arbetet på tobaksodlingarna.

– Här måste alla barn röra tobaksbladen. Under säsongen måste alla barn hjälpa till efter skolan, förklarar en mamma.

Tobaksjättarna finns i landet

Kanske är det just barnen som gör att industrin rullar på i Indonesien. I landet opererar, bland väldigt många andra företag i tobaksbranschen, dotterbolag till världens två största tobaksjättar – British American Tobacco och Philip Morris International.

Inget bolag som köper upp tobak odlad i Indonesien kan, enligt HRW, lämna några garantier för att det inte förekommit barnarbete i proudktionskedjan.

– De här företagen producerar populära märken (på cigaretter, reds. anm.) som till exempel Dunhill, Lucky Strike och Marlboro. Dessa sälj även i Sverige, skriver Margaret Wurth, vid divisionen för barns rättigheter på Human rights watch, i ett mejl till SVT Nyheter.

Tillverkarna kan i princip aldrig svara exakt på var tobaken i en cigarett av ett specifikt märke kommer ifrån och under vilka omständigheter som tobaken odlats på. Detta beror till stor del på att storbolagen köper upp sin tobak av tobaksuppköpare.

Hos dessa uppköpare är i princip aldrig förhållandena på tobaksodlingarna av intresse, det är endast pris och kvalitet som avgör.

– När tobaksbolagen inte ens vet var den tobak de köper kommer ifrån, då finns det inte en chans för dem att säkerställa att barn inte satt sin hälsa på spel i produktionen, säger Wurth.

”Regeringen måste göra mer”

Enligt indonesisk lag får man inte vara under 15 år om man ska arbeta i landet, om man har fyllt 13 år kan man dock få jobba extra så länge det inte krockar med skolgången. All form av arbetet som kan bedömas vara riskfyllt är förbjudet för barn under 18 år i Indonesien.

På många av landets tobaksodlingar jobbar ändå barn, ofta inte ens 13 år gamla, istället för att gå i skolan. Många barn indonesiska barn börjar också röka i tidig ålder. Nära fyra miljoner barn, i åldern 10 till 14 år, börjar röka varje år, och minst 239.000 barn under 10 år har redan börjat röka, enligt Human rights watch.

En stor del av ansvaret vilar på tobaksbolagen, men även i hur republiken Indonesien väljer att hantera frågan.

– Regeringen måste göra mycket mer för att förhindra barn från farorna med tobakskonsumtion. Men Indonesiens barnarbetare vid tobaksodlingarna är gömda offer, och även dem är i brådskande behov av skydd, säger Margaret Wurth.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.