Hillary Clinton talar under ett kampanjmöte i juni. Foto: TT

Tusentals Clintonmejl släpps

Publicerad

Nära 2.000 av den förra utrikesministern Hillary Clintons mejl har offentliggjorts av amerikanska UD. Där framkommer att den första tiden som chefsdiplomat var förvirrande.

E-posten publiceras på utrikesdepartementets hemsida efter ett beslut av en federal domare. I breven avslöjas bland annat hur Clinton kände sig i början av sin utrikesministertid. Bland annat skriver hon så här, enligt Reuters: ”Jag hörde på radion att det är ett regeringsmöte på förmiddagen. Är det så? Kan jag gå? Om inte, vem skickar vi?”

En tjänsteman svarar att delar av regeringen skulle träffas, men att Clinton inte behöver närvara.

I ett annat mejl förklarar Clinton att hon kommit till ett möte som blivit inställt för andra gången och avslutar med ”Vad händer???”.

Hård kritik

I vintras uppdagades att Hillary Clinton, som siktar på att bli Demokraternas kandidat i nästa års presidentval, under sin tid som utrikesminister använde en privat server för sin mejlkorrespondens. Hon har lämnat över 55.000 sidor mejlutskrifter till departementet, men ändå fått hård kritik från politiska motståndare som menar att hon försöker undvika offentlig granskning.

Ted Gowdy, den republikan som leder granskningen av Benghaziattacken 2012, då bland annat USA:s Libyenambassadör dödades, har tidigare sagt att mejlhanteringen ”väcker allvarliga frågor”.

– Det här visar slutgiltigt att hennes mejlarrangemang, som granskats av hennes egna jurister, har resulterat i ofullständiga offentliga register, säger Gowdy till AFP.

Makens rådgivare

Hillary Clinton hade även regelbunden mejlkontakt med flera av maken och expresidenten Bill Clintons tidigare rådgivare. En av dem var Sidney Blumenthal, som enligt tidningen The New York Times hindrades av Obamaregeringen från att arbeta vid utrikesdepartementet, efter att ha rådgett Clintons presidentkampanj 2008.

Bland annat ska Blumenthal ha skickat detaljerade promemorier om Iranvalet 2009 till Clinton. Blumenthal sade nyligen att han enbart mejlat Clinton som vän och privatperson, enligt Reuters.

Fakta: Här är Hillary Clinton

Hillary Rodham Clinton föddes 1947 i Illinois och är uppvuxen i en medelklassfamilj. Hon har en juristexamen från Yale University. Vid Yale träffade hon sin make Bill Clinton och flyttade med honom till Arkansas, där de blev delstatens guvernörspar. Tillsammans har de dottern Chelsea.

Demokraten Hillary Clinton var landets första dam mellan 1993 och 2001, då Bill var president. 2000 blev hon delstaten New Yorks senator. 2008 kampanjade hon för att bli USA:s första kvinnliga president, men förlorade nomineringen till Barack Obama. När han valts till president utsåg han Clinton till utrikesminister. Hon avgick den 1 februari 2013.

I våras lanserade hon sin kampanj inför nästa års presidentval.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.