IS-krigare ska evakueras bland annat från det belägrade området Yarmouk söder om Damaskus i Syrien. Här syns invånare tillsammans med FN:s utsända i området. Foto: TT/Arkivbild

Tusentals IS-krigare evakueras i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Två tusen militanta jihadister, inklusive krigare från terrororganisationerna Islamiska staten och Nusrafronten, kommer att evakueras från belägrade områden söder om Damaskus.

Evakueringen är en överenskommelse mellan flera olika parter, bland andra den syriska regimen. Även FN är iblandade. FN har inte på egen hand förhandlat fram den tillfälliga vapenvilan i området, men de har övervakat förhandlingarna, enligt Al Jazeera.

Ska köras till IS-fäste

2.000 militanta jihadister, inklusive krigare från terrorsekten Islamiska staten och al-Qaidaallierade Nusrafronten, och deras 1.500 familjemedlemmar ska evakueras med bussar. De ska evakueras från de rebellkontrollerade områdena Yarmouk, al-Hajar al-Aswad och al-Qadam som tillhör de södra delarna av huvudstaden Damaskus. Enligt Syriska människorättsobservatoriet ska jihadisterna köras till landsbygden i närheten av Homs eller till terrorgruppen IS starkaste fäste – staden Raqqa.

Syrienkriget

Lämnar vapen

Reuters rapporterar att rebellerna ska lämna över sina tunga vapen till den syriska armén.

Dessa områden har sedan länge varit belägrade av syriska regimen och har genomlevt hårda strider i flera år. Både mellan rebeller och syriska armén och mellan de olika grupperna. Yarmouk är ett palestinskt flyktingläger och där har beväpnade palestinier stridit mot Islamiska staten.

Ska hjälpa civila

Al Jazeera uppger att FN vill värna om de 18.000 civila som fortfarande befinner sig i de belägrade områdena. Dessa civila har lidit svårt av bristen på mat och andra förnödenheter. Evakeringen av jihadisterna är nödvändig för att FN ska kunna få in hjälp till områdena, uppger FN för Al Jazeera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet