En kvinna under fredsmarschen i Bogotá. Foto: TT

Tusentals marscherade för fred i Colombia

Publicerad

Tusentals colombianer klädda i vitt och med blommor i händerna tågade genom Bogotá och i andra städer i Colombia på onsdagen och krävde att politikerna återupplivar fredsavtalet sedan det överraskande röstats ned med knapp marginal i en folkomröstning nyligen.

För att stödja fredsuppgörelsen, som slöts tidigare i år mellan regeringen och Farc-gerillan efter flera års förhandlingar, samlades tusentals studenter, bönder och ledare för ursprungsbefolkningen vid Plaza Bolívar, framför kongressen.

Farc-ledaren Rodrigo ”Timochenko” Londoño sade tidigare under dagen att han är säker på att en lösning kan hittas för att återuppliva fredsavtalet.

– Vi kommer att ha goda nyheter snart, sade han till Caracol Radio på telefon från Havanna, där fredssamtalen tidigare fördes.

Colombias regering inleder i slutet av månaden fredssamtal även med den näst största rebellgruppen i landet, ELN.

President Juan Manuel Santos, årets mottagare av Nobels fredspris, kallar samtalen för ett steg mot ”total fred” i Colombia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.