Foto: Hasse Svens/SVT

Tusentals tågade mot rasism i Finland

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals människor i Finland gick i dag ut på gatorna för att demonstrera mot rasism. Samtidigt hölls flera motdemonstrationer i Helsingfors och polisen förberedde sig för sammandrabbningar.

– Det har gått lugnt till. Några av motdemonstranterna var maskerade och ska ha ropat glåpord till antirasisterna. Men värre än så var det inte, rapporterade SVT:s korrespondent Hasse Svens efteråt.

Upprinnelsen till antirasist-demonstrationerna är dödsmisshandeln för två veckor sedan i samband med nazistiska Finska motståndsrörelsens demonstration i Helsingfors. En 28-årig man dog av en skallskada sedan han attackerats av en ”skinnskalle”, enligt tidningen Expo. En man greps senare misstänkt för dådet. 

Händelsen väckte vrede över hela Finland, och vid lunchtid på lördagen genomfördes demonstrationer på flera orter under parollen ”Nu räcker det!”. Förutom i huvudstaden hölls demonstrationer i bland annat Tammerfors, Jyväskylä och Joensuu.

Finlands statsminister Juha Sipilä deltog i demonstrationen i Kuopio och den tidigare presidenten Tarja Halonen talade i Helsingfors.

– Vår dröm är ett aktivt och solidariskt samhälle. Vi godkänner inte våld eller hot om våld, sa Halonen i talet.

Två motdemonstrationer

I Helsingfors hölls, parallellt med den antirasistiska demonstrationen, två motdemonstrationer. 

Antirasist-demonstrationen hade redan i förväg engagerat runt 10.000 deltagare på Facebook, enligt organisationen Peli poikki!-demonstrationen mot rasism och fascism.

– Rasismen i Finland har klart ökat den senaste tiden, säger Mihret från Helsingfors, en av dem som gick i tåget.

Hundratal motdemonstranter

Ett hundratal personer deltog i motdemonstrationerna, varav den ena arrangerades av gruppen ”Stäng gränserna”.

Den antirasistiska demonstrationen startade på Medborgartorget och marscherade till Senatstorget. Även en av motdemonstrationerna hölls på Medborgartorget. Polisen i Helsingfors kallade in extrapersonal för att stå beredd ifall det skulle bli sammandrabbningar.

För att undvika sammandrabbningar, skapade polisens en tom korridor på 60 –70 meter mellan grupperna. Det var mycket poliser på stan, vilket fick en lugnande effekt, sa SVT:s Hasse Svens vid 15.20-tiden.

– Det var lugnt under demonstrationerna men fortfarande finns det grupper med människor samlade på stan...

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.