Tusk upptagen – kan inte vittna på onsdag

Publicerad

Polska åklagare har kallat EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk att vittna i en utredning mot tidigare underrättelsetjänstemän, som anklagas för att ha haft otillåtna kontakter med främmande makt 2010.

Men Tusk kommer inte att kunna delta i utfrågningen på grund av sina arbetsuppgifter i Europaparlamentet samma dag.

– Ordförande Tusk har kallats som vittne och kommer att vittna. Men på grund av hans skyldighet att rapportera till EU-parlamentet efter varje EU-toppmöte kommer han att vara i Strasbourg för EU-parlamentets session nu på onsdag. Därför kommer det inte att vara möjligt för honom att vittna i Warszawa den dagen, säger hans talesman.

LÄS MER: Donald Tusk omvald trots Polens motstånd

Tusk var Polens premiärminister 2007–2014. Onsdagens utfrågning gäller en utredning mot tidigare chefer inom den militära underrättelsetjänsten SKW, som anklagas för samarbete med andra länders underrättelsetjänster utan tillstånd från premiärministern, enligt åklagaren Michal Dziekanski.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.