TV: Hon börjar sjunga i folksamlingen – och hela folkmassan stämmer in

Uppdaterad
Publicerad

När kyrkklockan slog elva i Manchester, tolv svensk tid, tystnade staden i en tyst minut. Efter att minuten passerat börjar en kvinna i folksamlingen sjunga Oasis låt ”Don't look back in anger” – och snart stämmer hela folksamlingen in i sången.

Offren för terrorattacken hedrades med en tyst minut på St Ann's Square i Manchester, som har blivit en samlingsplats för dem som vill hedra och minnas offren. Torget, där ett blomsterhav växt fram runt statyn i mitten, fylldes med människor som strömmade till.

Den tysta minuten inleddes med att klockorna ringde i Manchester Cathedral. Efter att minuten passerat hörs en kvinnoröst i publiken. En kvinna som står mitt i folkmassan med en gul blombukett i famnen börjar sjunga Manchesterbandet Oasis låt ”Don't look back in anger”.

Terrorattack i Manchester

Snart har hela folksamlingen stämt in i sången.

Sången fångades på film av The Guardians reporter Josh Halliday, som delade det på Twitter, och klippet hyllades.

Oasis-kvinnan: ”Det är det här det handlar om”

The Guardian berättar att kvinnan heter Lydia Bernmeier-Rullow och är dotter till legendariske radiomannen Mike Shaft från Manchester, som också är hemstad för rockbandet Oasis.

Skärmdump från The Guardian, där tidningens reporter twittrar om att han pratat med kvinnan som började sjunga efter den tysta minuten. Foto: SVT

Hon säger till tidningen att hon sjöng just den låten därför att hon älskar Manchester och Oasis är en del av hennes barndom.

– Det är vad detta handlar om: Vi kan inte fastna i vad som har hänt, vi måste se framåt, säger hon.

Oasis Noel Gallagher retweetade klippet från sitt konto med ett hjärta.

22 personer är hittills bekräftat döda i terrordådet, men många är också svårt skadade. Antalet skadade totalt är 116 och för 23 av dem är tillståndet kritiskt.

Yngsta offret var åtta år

Bland de döda och skadade finns många barn och unga som varit på konserten med Ariana Grande i Manchester Arena. Det yngsta offret, Saffie Rose Roussos, var bara åtta år.

LÄS MER: De blev terrorns offer

Explosionen skedde utanför arenan, när många var på väg ut efter konserten. Misstänkt gärningsman är 22-årige Salman Abedi, som själv dödades vid explosionen.

Många familjer har delat med sig av sin sorg och saknad efter offren, de har berättat i medier och publicerat uttalanden där de berättar om vilka de dödade var och om deras liv och drömmar om framtiden.

Den brittiska drottningen besökte i dag skadade barn på Royal Manchester Children's Hospital i Manchester. Attacken var ”avskyvärd” och ”ondskefull”, sade drottningen i samband med sitt besök och hon berömde sjukhuspersonalen för deras insatser.

Ariana Grande återvänder till Manchester den 4 juni för en minneskonsert för offren i terrordådet.  SVT Nyheter sänder konserten med ett uppsnack som börjar klockan 19.30. Själva konserten börjar 19.55 och sänds både på SVT Play och på Barnkanalen/SVT24.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorattack i Manchester

Mer i ämnet